„Groznica” na usni

Šta je u stvari “groznica” na usni?

Medicinski naziv je herpes labialis, što u prevodu sa latinskog znači promenu na usni koju izaziva herpes virus. To je jedan nezgodan mirkonapadač koji baš voli da se pojavi na usni (ali i na drugim mestima po koži i sluznicama). U stvari to je virus “spavač” koji drema u delovima nervnog sistema  (koji se nazivaju ganglije-nervni čvorovi). On jedva čeka da ga nešto probudi I da napravi ružnu “groznicu”.

Kako je dobila ime “groznica”?

Jedan od najčešćih okidača ove bolesti su infekcije koje idu sa povišenom temperaturom. One dovode do pada odbrambene sposobnosti našeg tela pa se virus “spavač” probudi i pojavi na usni. Tako je nastalo ime groznica koje  povezuje  ovaj virus sa povišenom temperaturom koja ga je probudila.

Zašto se javlja u sred leta?

Nažalost, nije samo infekcija sa povišenom temperaturom jedini budilnik ovog virusa. I sunce – tačnije ultraljubičasti (UV) zraci, takođe mogu da probude herpes virus i da izazovu “groznicu” na usni. Zato se ova “rugoba” javila na moru, ali se može očekivati i tokom zimskog sunčanja. Ovaj virus ne pravi pitanje leto ili zima, važno je da ima sunca. Ipak se nešto češće javlja na moru, jer slana voda može dovesti do iritacije usne i pomoći herpes da brže zaraste.

Kako se zaradi?

Virus se dobije kontaktom sa nosiocem virusa ali to obično ostane ne primećeno. To je zato što je ovaj virus podmukao i ne pokazuje svoje lice posle prvog kontakta. On nekada može i godinama da spava, pre nego napravi “groznicu”. Zato ne treba razmišljati odakle virus, to se moglo desiti veoma davno.

Kako se najbrže leči?

Pre pojave groznice se obično oseti peckanje i svrab na mestu gde će se pojaviti. Najbolje je odmah namazati to mesto antivirusnom kremom (najčešće se koristi aciklovir). Što se pre počne terapija brže će nestati ružna groznica. Treba mazati nekoliko (do šest puta) dnevno, ali treba paziti da ne povredite “groznicu”, jer se tada virus širi i promena na usni postaje veća i duže traje. Nije kasno da se počne terapija i kada je groznica već jasno vidljiva, ali će lečenje trajati neki dan duže. Obično je potrebno 5-7 dana za izlečenje, a ako se zakasni sa početkom terapije i duže.

Može li se sprečiti da opet izađe?

Može – izbegavaj prekomerno izlaganje suncu i koristi preparate za zaštitu usana od sunca. Što veći faktor to bolje!

Kada se jednom zaradi herpes mora se paziti na usne, izbegavati vruće napitke, ali i vrela jela. Mala opekotina na usni (čak i ako traje delić sekunde) može da probudi virus herpes i da opet napravi “groznicu”. Ovo naravno ne važi i za druge povrede usne. Ako osetite peckanje i svrab na jednom mestu na usni treba namazati antivirusnu kremu, od nje nema štete, a može da spreči pojavu herpesa.

Preuzeto: Mojpedijatra.co.rs