fbpx
0°C

Gume za sve sezone: Da li se isplate?

Guma

Godinama unazad, All Season pneumatici postaju sve popularniji. Ne govorimo samo o Srbiji, već čitavoj Evropi i Americi.

To nam pokazuje i sve veći izbor kada su u pitanju proizvođači, modeli i dimenzije guma. Istovremeno, sve je manje njihovih kritičara.

Osnovne prednosti

Razloga za popularnost ima više. Na prvom mestu odnos uloženo-dobijeno, tj. cena u odnosu na upotrebljivost u raznim uslovima i to tokom cele godine.

Na drugom mestu, zime postaju sve toplije i uz sve manje snega, pa zimske gume mnogi vozači koriste izuzetno retko po snegu i pri veoma niskim temperaturama.

Na trećem mestu, All Season gume su značajno napredovale i sada mogu kvalitetno da ispune različite zadatke, pri različitim uslovima.

Naravno da to zavisi od gume do gume, ali zato vozač mora da se informiše pre kupovine.

Neizbežni kompromisi

Na primer, jedna guma za sve sezone može da stane rame uz rame s pravim zimskim gumama, ali će se veoma loše ponašati leti po mokrom asfaltu.

Druga guma će biti odlična leti i po suvom i po mokrom asfaltu, dok će po snegu biti veoma loša.

Treća guma će imati sjajan kompromis po pitanju karakteristika i zimi i leti – ali naravno da će biti osetno lošija od pravih letnjih guma leti i pravih zimskih zimi…

Ovakvih “kombinacija” ima mnogo zato što proizvođači ovom problemu prilaze na različite načine, pa se i krajnji rezultat drastično razlikuje.

Dakle, mogu da postoje drastične razlike između All Season guma različitih proizvođača i modela. To je činjenica koju potvrđuju brojni testovi.

Ne može da se kaže da su gume za sve sezone loše u ovim ili onim uslovima. Zavisi o kojim gumama govorimo.

Upravo ovde leži glavni problem. Nisu sve All Season gume iste. Kada u obzir uzmemo i ponašanje gume na suvom i vlažnom asfaltu (sa više ili manje vode), pri višim ili nižim temperaturama, kao i razne druge karakteristike, tek onda shvatamo koliko je teško napraviti kvalitetnu All Season gume.

Još kada u priču ubacimo i trošenje pneumatika, odnosno njegov životni vek, situacija postaje zaista nezgodna.

All Season guma ne sme suviše da se stvrdne pri niskim temperaturama kako bi zimi imala dobru trakciju i po snegu i po suvom asfaltu, ali ne sme ni da postane suviše meka leti da se ne bi prebrzo potrošio gazeći sloj.

Da li su bezbedne?

Uzmimo kao primer prosečnog vozača u Beogradu koji zimi ne ide na skijanje ili selo. Da li su njemu zaista potrebne prave zimske gume?

Nije u pitanju samo sneg, već i temperature – zime su sve toplije, sa sve manje snega, a često imamo i veoma duge sunčane periode sa neočekivano visokim temperaturama za zimsko i jesenje doba godine.

Dakle, krenete autom negde noću ili rano ujutru i možete da naletite na neočekivanu poledicu, iako ste juče preko dana uživali u gotovo letnjem suncu.

Podsetimo se, zimske gume su obavezne od 1. novembra do 1. aprila, ali samo ako je put prekriven snegom, ledom ili poledicom. Stoga se može reći da su bar one kvalitetnije All Season gume sasvim bezbedne u zimskom periodu.

Kada je u pitanju letnji period, i tu se uglavnom dobro drže, mada su neke po karakteristikama daleko od običnih ili da ih nazovemo letnjih guma.

Ponavljamo, karakteristike tzv. univerzalnih guma, odnosno guma za sve sezone mogu drastično da se razlikuju i na vrelom asfaltu.

Bolje su nego ranije

Današnje univerzalne gume (neki ih i tako nazivaju, mada je to pogrešno) drastično su napredovale u odnosu na nekadašnje.

Primetan je veliki napredak i u odnosu na one koje su se koristile pre samo 10 ili 15 godina, mada je tada izbor bio značajno manji.

Generalno, tehnologija i materijali napredovali su toliko da danas imamo zaista široku ponudu All Season guma i to takvih koje u direktnom poređenju nadmašuju neke najjeftinije prave letnje ili zimske pneumatike.

Pronađite testove

Ukoliko ste zainteresovani za gume za sve sezone, pokušajte da nađete što više testova guma koje se uklapaju u vaš budžet.

Nađite ih što više, uporedite rezultate i proverite koja guma konstantno ostvaruje dobre rezultate.

Takođe je veoma važno da pogledate rezultate svih testiranja, na različitim podlogama i u različitim uslovima, a ne samo konačnu ocenu.

Ne zaboravite da ne kupujete samo zimsku gumu koja može da se vozi i leti – treba da vas interesuje kako se ta guma ponaša pri kočenju i skretanju po suvom i vlažnom asfaltu, koliko je “otporna” na akvaplaning i slično.

Čak i među onim najkvalitetnijim mogu da postoje drastične razlike u ponašanju u različitim uslovima.

Jedna guma može da bude fantastična po snegu i na suvom, ali zato da ozbiljno podbaci u testovima na mokrom asfaltu.

Druga može da ima prosečne karakteristike po snegu, dok će odlično da se pokaže u kišnim uslovima.

Nažalost, testove najjeftinijih All Season guma je teško ili nemoguće naći, pošto se retko testiraju, ili ih u startu diskvalifikuju zbog neke veoma loše karakteristike.

Na primer, jedan poznati nemački časopis pre glavnog testiranja prvo proverava kako gume koče na suvom i vlažnom asfaltu – ako tu ne prođu automatski ih diskvalifikuje.

Koliko koštaju?

Cene i ponudu možete da pogledate na OVOM linku.

Odluka nije laka

Teško je dati univerzalan odgovor na pitanje da li se gume za sve sezone isplate. Nekim vozačima predstavljaju sjajno rešenje, u zavisnosti od toga u kojim uslovima voze, koliko snažan auto, koja guma je u pitanju i slično. Drugim vozačima je mnogo bolje da imaju dva seta guma, letnje i zimske.

Na primer, ako imate snažan/težak auto i pritom vozite oštro, a kupite neku od najjeftinijih All Season guma, leti gotovo sigurno nećete biti zadovoljni njihovim karakteristikama.

Ili ukoliko živite u brdovitim krajevima gde pada dosta snega – prave zimske gume su ipak bolji izbor za zimski period.

Za nekoga ko skoro sve vreme za volanom provede u saobraćajnim gužvama i to u nekom gradu u kojem ne pada mnogo snega, All Season gume mogu da predstavljaju odličan izbor.

Kao što smo rekli, kod guma za sve sezone moraju da se prave kompromisi, a kakvi su ti kompromisi, to zavisi od gume do gume.

Stoga savetujemo da potražite testove i uporedite kako se koja guma ponaša na snegu, na suvom i na mokrom asfaltu, od kočenja do držanja u krivini.

Tagovi:
Pročitajte još: