„Hašure“

Hasure

Sastojci:

  • 250 g pšenice
  • 80 g pasulja
  • 80 g leblebija
  • 60 g pirinča
  • 140 g kukuruza
  • 100 g suve smokve
  • 150 g suve kajsije
  • 50 g suve brusnice
  • 50 g suvog grožđa
  • 80 g badema
  • 80 g kikirikija
  • 50 g oraha
  • 80 g lešnika
  • 50 g pistaća
  • 2 jabuke
  • 1 narandža
  • 250 g šećera

Za aromu:

  • 2 karanfilića
  • kora jedne narandže (prethodno da se potopi u vrelu vodu i sodu bikarbonu)

Za dekoraciju:

  • cimet
  • mleveni lešnici
  • kokosovo brašno
  • mleveni pistaći
  • seckani orasi
  • nar

Priprema:

Pšenicu kuvajte oko 10 minuta, pa je procedite, sipajte novu vodu (2,5 l) i dodajte šećer. Poklopite je i kuvajte oko 40 minuta na srednjoj temperaturi. 

U međuvremenu sipajte vodu u džezvu i stavite karanfilić i ostavite ga da proključa. Nakon toga, u šerpu sa pšenicom dodajte pasulj koji ste prethodno skuvali, kao i leblebiju i pirinač i kuvajte još 10-ak minuta. Dodajte, nakon toga, oljuštene lešnike i bademe, kao i kikiriki, a zatim i suvo grožđe i brusnicu. Sve dobro promešajte i kuvajte još 10-ak minuta.

Nakon toga, dodajte kukuruz i jabuke koje ste oljuštili i iseckali, kao i izrendanu koru narandže i mirisnu vodu karanfilića. Sve promešajte i kuvajte pet minuta, a nakon toga dodajte suve kajsije i smokve koje ste iseckali. Kuvajte još nekoliko minuta, a zatim sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da stoji.

Nakon što se malo bude ohladilo, sipajte u posude i dekorišite po želji.

Prijatno!



Tagovi:
Pročitajte još: