fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Holi – Praznik udatih žena kojim se priziva srećan brak i slavi dolazak proleća

Holi

Religiozni festival ima za cilj da dočeka dolazak proleća, a istovremeno slavi plodnost, boju i ljubav.

Stiglo je proleće – za stanovnike Indije to znači – Holi.

Dan posle punog meseca se u gotovo svakom ćošku Indije obeležava jednim od najvećih hindu praznika kome se pripisuju različita značenja, ali se sva svode na igru, ples i širenje pozitivne energije.

Holi je festival boja – glavna karakteristika praznika je prskanje vodom i jarkim bojama. Označava dolazak proleća, kraj zime, zaborav, oproštaj i pomaže u izgradnji prekinutih veza.

Holi predstavlja pobedu dobra nad zlom, podrazumeva spaljivanje i uništavanje demonke po imenu Holika. Holika je, prema verovanju, sestra zlog kralja Hiranjkašipua. Zbog toga se uoči samog dana praznika na ulicama pali velika lomača, sa portretom Holike u sredini, za koju muškarci danima pre toga spremaju drva. Ovo se označava još i kao “mali Holi”, piše nationalgeographic.rs.

Holi je i praznik udatih žena kojim se proslavlja i priziva srećan brak i porodično blagostanje.

Holi je i festival ljubavi – zbog toga što veliča porodicu i što su se nekada na ovaj praznik ugovarali brakovi. Ovaj dan porodice provode zajedno, uz hranu, piće, boje, muziku i ples.

Najveća dešavanja tokom praznika održavaju se u gradovima Matura i Vrindava u indijskoj državi Utar Pradeš, jer se veruje da je u ovoj regiji rođen i odrastao Krišna.

Zahvaljujući ovoj jedinstvenoj svečanosti i njenoj radosnoj atmosferi, slični Holi događaji se održavaju u gradovima širom sveta.

Preuzeto: 24sedam

Foto: Profimedia

Tagovi:
Pročitajte još: