Hrana za bolji vid

Istina je da se dobar vid ne postiže hranom, ali hrana može doprineti da smanjimo probleme koji neminovno dolaze sa godinama i da usporimo pogoršanje vida. Evo koje namirnice doprinose zdravlju očiju.

Omega 3 masne kiseline. One hrane membrane nervnih ćelija uključujući i mrežnjaču, a doprinose da se odloži ili uspori pojava oboljenja oka povezanih sa starenjem. Odlični biljni izvori omega 3 masnih kiselina su laneno seme, čia seme i konopljino seme. 

Pomorandže i mandarine. Pored vitamina C, ove voćke sadrže posebne antioksidanse koje štite rožnjaču i očno sočivo. Time doprinose prevenciji pojave katarakte, oboljenja koje se javlja kod starijih i izaziva zamagljen vid, posebno noću. 

Šargarepe. I šargarepe su veoma bogate beta karotinom (provitaminom A), koji deluje kao antioksidans. Bogate su i biljnim pigmentima koji štite mrežnjaču, pogotovo od katarakte. Preporučljivo je jesti kuvane šargarepe nekoliko puta nedeljno, sa malo neke dobre masti (kokosovo ulje, maslinovo ulje), zato što se tako mnogo bolje mogu iskoristiti korisne materije koje one sadrže.

Borovnice. Borovnice sadrže vitamin C i pigmente antocijanine, koji pojačavaju vid i smanjuju umor očiju. Postoje indicije da redovna konzumacija borovnica poboljšava noćni vid.

Spanać. Spanać je bogat pigmentima, beta karotinom i vitaminima. On štiti oči od štetnog dejstva UV zračenja i doprinosi njihovom opštem boljem funkcionisanju. Preporučljivo je da se uključi u obroke nekoliko puta nedeljno. 

Jaja. Zahvaljujći brojnim antioksidansima koje sadrže, uključujući i vitamin A, jaja su namirnica koja izrazito prija očima. Posebno pomaže da se zaštitimo od makularne degeneracije, oboljenja mrežnjače, koje je povezano sa starenjem.
Brokoli. Ovo zeleno povrće, kao cela familija krstašica, bogato je pigmentima i antioksidansima koji štite mrežnjaču i očno sočivo od štetnog delovanja UV zračenja i slobodnih radikala, koji oštećuju vid. Odlično je kuvano na pari, kao prilog jelima od krompira, pirinča i sl.

Kukuruz. Odličan izvor luteina i zeaksantina, pigmenata koji su ključni za zdravlje oka. Oni štite mrežnjaču od degeneracije povezane sa starenjem. Može se uključiti u ishranu na razne načine: kuvani kukuruz, pečeni kukuruz, kokice i sl .

Preuzeto: Zdravahrana.com