Hrana za duži život

Svi žele da odlože trenutak starenja, odnosno sam proces starenja. Da li je to i moguće? Neki eksperti smatraju da odgovor leži u voću, povrću, zelenom čaju i mnoštvu druge hrane bogate anitioksidantima i drugim supstancama koje potencijalno mogu da uspore proces starenja. 

Znaci starenja, kao što vam je verovatno poznato, ne uključuju samo bore na licu, već i gubitak pamćenja, smanjenu funkciju mozga, povećan rizik od hroničnih bolesti kao što su srčane bolesti, osteoporoza, kancer. Zdravo starenje se definiše kao zdrav, dug život. Mnoga istraživanja pokazuju vezu između zdrave ishrane i prevencije hroničnih  bolesti koje su u vezi sa starenjem.
Prihvatanje zdravih stilova života, koji uključuju redovnu fizičku aktivnost, dovoljno odmora i sna, izbegavanje duvana, zdravu ishranu, predstavlja najbolju odbranu protiv neizbežnog starenja.

Uloga antioksidanata
Određene namirnice i napici sadrže moćne supstance koje se zovu fitonutrienti, za koje neki veruju da predstavljaju ključ za dugovečnost. Fitonutrienti, inače članovi porodice antioksidanata, bore se protiv tzv. slobodnih radikala, molekula kiseonika koji imaju ulogu u početku bolesti (bolesti srca, rak, osteoporoza, Alchajmerova bolest).
Kako starimo, postajemo osetljiviji na dugotrajne efekte oksidativnog stresa (stanja u kome organizam ima previše slobodnih radikala) i upalama na ćelijskom nivou. Teorija kaže da antioksidanti i drugi sastojci koji prkose starenju pomažu ćelijama da saniraju oštećenja koja nanose slobodni radikali i da smanje uticaj starenja.
Osim antioksidanata, i neki drugi sastojci u hrani mogu da utiču na proces starenja. Oni mogu da se klasifikuju prema tome kako utiču na zapaljenja na ćelijskom nivou, kažu stručnjaci.

Dobra i loša hrana
Sve vrste hrane se uklapaju u tri kategorije: proinflamatornu (koja utiče na zapaljenje), neutralnu i antiinflamatornu (protiv zapaljenja).

Možete da usporite starenje na ćelijskom nivou tako što ćete birati hranu koja ima antiinflamatorna svojstva i bogata je antioksidantima, kao što su: voće jakih boja, povrće, ribe iz hladnih mora.
Nasuprot tome, na pojavu zapaljenskih procesa i ubrzavanje starenja, utiču: zasićene i transmasne kiseline, šećeri, skrob,  
Iako su koristi od zdrave ishrane brojne, ishrana svakako nije jedini faktor koji utiče na proces starenja. Stres, hormoni, ultraljubičasto sunčevo zračenje, oslabljen imuni sistem takođe doprinose starenju.

Šta pomaže da ostanemo mlađi
Za maksimalne rezultate, kažu stručnjaci, trebalo bi jesti raznovrsnu zdravu hranu. U svakodnevnu ishranu unesite sledeću hranu i napitke koji mogu da doprinesu vašem zdravlju i smanje znake starenja:

Voće i povrće
predstavlja pravu riznicu antioksidanata. Uživajte u najmanje 5 porcija dnevno, da biste na najbolji način osetili efekte voća i povrća.
Integralne žitarice
obezbeđuju rastvorljiva vlakna koja pomažu u snižavanju nivoa holesterola u krvi, a imaju i sadržaj fitonutrienata jednak onome u voću i povrću. Jedite najmanje 3 porcije integralnih žitarica dnevno.
Mahunarke
su bogate hranljivim sastojcima kao i voće i povrće, a imaju i malo kalorija. Jedite ih 3-4 puta nedeljno.
Jogurt
poseduje sva korisna svojstva mlečnih proizvoda, a uz to ima i probiotike koji pomažu razvoju zdravih bakterija u crevima. Preporučuje se da pijete jogurt sa aktivnim kulturama kao jedan od tri dnevna obroka.
Koštunjavo voće
je veliki izvor vitamina B grupe koji su dobri za srce i mozak. Zdrave masti u koštunjavom voću korisne su za elastin i kolagen u koži, pomažu u održavanju strukture i elastičnosti kože. Ipak, nemojte preterivati sa orasima, lešnicima i ostalim koštunjavim plodovima jer su bogati i kalorijama.
Voda
je od suštinskog značaja za hidrataciju kože, mišića, krvotoka i svih organa u organizmu. Pored drugih tečnosti koje unosite u organizam, popijte najmanje 4 čaše čiste vode dnevno.

 U “superhranu” koja ima antiinflamatornu aktivnost spadaju:
* beli i crni luk, praziluk, vlašac
* ječam
* zelenolisno povrće
* heljda
* ljute papričice
* koštunjavo voće i semenke
* klice
* jogurt i kefir.

Preuzeto: Zdravahrana.com