Hrono ishrana kao najzdravija dijeta

Kako da se oslobodite viška kilograma, a da očuvate dobro zdravlje i izbegnete gladovanje? Hrono ishrana je, za razliku od mnogih popularnih dijeta koje se primenjuju širom sveta, zdrav stil života. Osim postizanja idealne figure, ovaj režim reguliše poremećaj u vrednostima šećera, holesterola i triglicerida i sprečava nastanak dijabetesa, bolesti srca i maligniteta.

Hrono ishranu osmislio je osamdesetih godina 20. veka doktor Alain Delabos, francuski nutricionista, a program je uređen od strane doktorke Ane Gifing, stručnjaka u oblasti medicine. Ovaj način ishrane sastavljen je koristeći najsavremenija saznanja iz oblasti molekularne biologije, ali i postojeća znanja iz fiziologije ljudskog organizma. Do sada je kroz ovaj program prošlo više od 30.000 ljudi.

Osnovna pravila: doručak je obavezan, ribu i meso nemojte da kombinujete sa krompirom ili pirinčem, izbegavati unošenje kravljeg mleka i jogurta, jer ljudski organizam nije u mogućnosti da te namirnice u potpunosti svari. Hleb i testenine jedu se najkasnije do 15 časova. Najbitnije, nemojte da gladujete ni u jednom delu dana i nemojte brojati kalorije.

Da biste se pridržavali ovog delotvornog i jednostavnog programa za primenu, obroke pripremajte na sledeći način:

1.Doručak

Za doručak jedite ugljene hidrate, dobre masti i proteine. Treba doručkovati okvirno sat vremena nakon ustajanja, između 7h i 11h. Prema Delabosu, naše telo luči dovoljno enzima koji razgrađuju masti i proteine kada se probudimo, pa se za doručkak preporučuju hleb, puter, jaja, šunka, kobasice i sirevi. Sve je dopušteno osim šećera i voća jer se suviše brzo razgrađuju. Kafu izbegavati pre ovog obroka.

2. Ručak

Ručak treba da sadrži proteine i neko povrće, ali nikako proteine i ugljene hidrate u istom obroku. Treba izbegavati sledeće kombinacije: hleb i meso, krompir i meso (krompir generalno ne treba konzumirati, jer je to ugljeni hidrat), boraniju, pasulj, grašak ili pirinač u kombinaciji s mesom. Izbegavajte pohovano i prženo meso u dubokom ulju. Salata je dozvoljena uz svaku kombinaciju.

 

Crna čokolada
Foto: Profimedia

3.Večera

Za večeru, koja treba da bude lagana i bez ugljenih hidrata, preporučuje se zeleno povrće u kombinaciji sa: mladim sirom, tunom, kuvanim belim ili telećim mesom ili ribom. Večerajte dva sata pre spavanja.

Badem, lešnik ili orah, med ili crna čokolada preporučuju se kao užina. Između obroka treba da postoji razmak 3-4 sata. Takođe su poželjne fizičke aktivnosti i unošenje dosta vode u organizam.

Preuzeto: srbijadanas.com