Huawei strateški partner za razvoj pametnih gradova u Srbiji – U planu i otvaranje centra za inovacije za digitalnu transformaciju

Ministar finansija Srbije Siniša Mali razgovarao je u Beogradu s predstavnicima kineske kompanije Huawei o dugoročnoj saradnji na realizaciji zajedničkih projekata u okviru inicijative “Pojas i put”, kao i dogovora o privredno-tehničkoj saradnji vlada dve zemlje.
Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, u razgovoru je bilo reči i o zajedničkom radu na razvoju sistema “Bezbedni i pametni grad” (Safe and Smart City), u kojem je Huawei strateški partner za gradove i lokalne samouprave u Srbiji.
Uz razmenu informacija, obezbediće se platforma za razvoj lokalnih ekosistema u oblasti digitalne transformacije u javnom, finansijskom, obrazovnom, energetskom sektoru, kao i u oblasti saobraćaja, što sve treba da dovede do značajnih ušteda, što je i jedna od prednosti koncepta Pametnih gradova, zaključeno je na sastaku.
Huawei je ministru Malom predstavio i mogućnost saradnje na uspostavljanju 5G mreže u Srbiji i sistema Goverment Cloud, koji bi objedinio infrastrukturu podataka i komunikacije za sve državne organe i ponudio sve aplikacije koje su potrebne državnim organima za njihovo poslovanje.
U saopštenju se podseća da je kao jedan od osnovnih ciljeva saradnje u budućem periodu planirano otvaranje Huawei centra za inovacije za digitalnu transformaciju (Huavei Innovation Digital Transformation) kao regionalnog centra za Zapadni Balkan sa sedištem u Beogradu.
Foto: Vasin Lee/shutterstock.com
Preuzeto: eKapija