I kad ste zdravi i kad ste prehlađeni: Evo zašto je DOBRO da PIJETE ČAJ?

Mada ga najčešće pijemo samo kada smo prehlađeni, nauka je otkrila da redovno konzumiranje toplih, biljnih napitaka deluje  preventivno kod nekih zdravstvenih stanja povezanih sa starošću.

Novije istraživanje koje su sproveli australijski i britanski naučnici otkrilo je da redovno ispijanje čaja pozitivno utiče na naš mozak i smanjuje rizik od opadanja kognitivnih funkcija u zrelom dobu i starosti.

Obimna studija je sprovedena nad 36 ispitanika dobrog zdravstvenog stanja u periodu od 15 godina, odnosno od njihove 45. do 60 godine.

Tokom tog perioda analizirani su snimci magnetnih rezonanci koji su pokazivali kognitivne funkcije i promene u strukturi mozga ispitanika. Ispostavilo se da su najbolje rezultate imali oni učesnici studije koji su pili čaj najmanje četiri puta nedeljno tokom više godina.

kombuča

Foto: Profimedia

Kod osoba koje su najviše konzumirale ovaj biljni napitak, rizik za pada kognitivnih funkcija bio je za otprilike 50 posto manji nego kod osoba koje uopšte nisu pile čaj.

Istraživanje, nije otkrilo da li je postojala razlika između vrste čaja i njegovog učinka na ljudski mozak.

Inače, zdravstvene prednosti čaja dolaze od polifenola, vrste antioksidanata, i fitokemikalija. Naučnici su još ranije otkrili da katehini (antioksidanti) iz zelenog čaja mogu da pospeše sagorevanje masti, kao i da redovno konzumiranje čaja smanjuje rizik od pojave srčanog udara. Čaj, takođe, štiti od kardiovaskularnih i degenerativnih bolesti.

Preuzeto: srbijadanas.com