Idealne biljke za zatvorene prostore

 

Koje biljke neće zahtevati previše truda?

Kaktusi i sukulenti

Kraljevi minimalne brige, sukulenti i kaktusi, zahtevaju zaista malo pažnje, a dolaze u brojnim verzijama. Vole svetlost i vodu, ali će im biti dovoljno da ih zalijete jednom u sedam dana za vreme toplih meseci i jednom udeset dana za vreme hladnih. Neke kaktuse dovoljno je zaliti čak jednom u mesecu, no pripaziti treba da ovim biljkama osiguramo vlagu u grijanim prostorijama. U skupinu sukulenata spada i aloe vera koju je svojevremeno NASA stavila na popis najzdravijih biljaka koje čovjk može imati u svom životnom prostoru jer imaju veliku mogućnost pročišćavanja vazduha, pa je i ova lekovita biljka sjajan izbor za kuću.

Puzavi filodendron

Jedna od najčešćih biljaka kojima svedočimo u kućama prvenstveno zato što je jedna od najmanje zahevnih, je puzajući filodendron. Preživeće i u mračnim i u svetlim prostorijama, a zalijeva se otprilike jednom tjedno. Sa svojim zelenim listovima  izgleda elegantno i konkretno, pa će dobro izgledati u nekom kutku sobe.

Monstera

Monstera je još jedna konkretna i zahvalna sobna biljka srodna filadendronima i prepoznatljiva po svojim razdeljenim velikim listovima. Ne smetaju joj mračni ćoškovi, ali leti je ne bi trebalo izložiti direktnoj sunčevoj svetlosti. Leti  je dovoljno zaliti jednom nedeljno, dok ćete zimi to moći činiti jednom u 14 dana.

Sansevierija ili Svekrvin jezik

Najotpornija među otpornim sobnim biljkama je sansevierija. Ne smeta joj ni jako sunčevo svetlo niti mračnije prostorije, kao ni prisutnost jakog izvora topline poput radijatora. Ako je zaboravite zaliti dve-tri nedelje, neće joj ništa biti, no najbolje od svega jeste što je jedna od najboljih biljaka kad je reč o pročišćavanju vazduha jer uklanja benzen i formaldehid.

Fikus gumijevac

Atraktivan, tamnozelenih mesnatih listova i većih dimenzija, fikus gumijevac je vrlo česta sobna biljka. Voli svetlost, tokom godina i uz pravu negu može jako narasti. Leti je ovoj atraktivnoj biljki potrebno održavati vlažnost, dok će zimi biti dovoljno zaliti je jednom mesečno.