Ima DVE GODINE i još uvek NE PROGOVARA? Kada je vreme za brigu i stručnjaka?

Vaš mališan ima dve godine i još uvek ne uspeva da “spaja” pojmove u jednostavne rečenice, poput “Marko hoće”, “Daj to” i sl?

Da li treba da se zabrinete da je vaše dete sabije razvija? Ili zapravo treba da se radujete jer klinci koji kasno progovore izrastu u genijalce, kako tvrde neki stručnjaci?

Zapravo, ni jedno, ni drugo. Već dvesta godina unazad se istražuje teorija da je usporeni razvoj govora pokazatelj genijalnosti kod deteta.

Zapravo, naučnici tvrde da čak 20 odsto dece spada u grupu “kasnoprogovarača”, a pod kojom se svrastvaju mališani uzrasta od dve godine koja aktivno koriste manje od 50 reči, koji još uvek ne umeju da sastave jednostavnije rečenice poput “Volim mamu”, “Daj mi hranu” i sl.

Takođe, istraživanja su pokazala i da čak 70 odsto ove grupe “kasnoprogovarača” čine dečaci. Zašto oni “kasne”?
Stručnjaci kažu da dečaci zaista progovaraju kasnije, ali razlika između njih i devojčica je minimalna svega par meseci.

Uzrok je najčešće preterana upotreba tehnologije (televizije, kompjutera, telefona) u ranom uzrastu koja dovodi do blagog “poremećaja” u razvoju govora.

Dete sa tabletom

Foto: Profimedia

Takođe, često se dešava i da dete ne govori razumljivo i razgovetno, već kombinuje reči sklopljene od maternjeg i jezika s kojim se susreće putem tehnologije (engleski najčešće). Tako klinci pribegavaju jednostavnijem i praktičnijem rešenju, a to je da sve što im potrebno pokažu prstom.

U našem narodu postoji duhovito objašnjenje zbog čega neka deca dugo ne progovore – zato što “nemaju primedbi”!

Stručnjaci, pak, kažu da ukoliko dete nije progovorilo do svoje druge godine, potrebno ga je odvesti kod logopeda koji će utvrditi da li postoji potreba za terapijom.

Preuzeto: srbijadanas.com