IMATE KLEPTOMANA U KUĆI? Evo RAZLOGA zbog kojih vaš ljubimac KRADE obuću, igračke i hranu!

Prizor šteneta koje beži i u ustima nosi papuču možda izgleda slatko i neodoljivo, ali kada pas postane “hronični kradljivac stvari”, više nam nije tako smešno. Naime, ovakvo ponašanje može biti stresno za vas i opasno za psa.

Određene rase, uključujući zlatnog retrivera, jorkširskog terijera i papilona, imaju tendenciju više od drugih pasa da “kradu” stvari. Ako vaš pas hronično krade predmete po kući kako bi ih sakrio ili grizao, verovatno imate problem i trebalo bi da ga rešite. Naime, vrlo je mali korak od papuče na podu do obroka na šporetu. Bez obzira na vrstu ili rasu, važno je da sprečite neželjeno ponašanje dok ne dođe do ozbiljnih problema.

pas

Foto: Profimedia

Kada pas ukrade neki predmet, on zapravo želi da ga poseduje iz različitih razloga. Odeća, obuća i dečje igračke su omiljene stvari “psima kleptomanima”. Oni uživaju u tome da ih žvaću, kidaju ili bacaju, ali ne shvataju uzimanje naših stvari kao “krađu”.

Kada pas krade hranu, motivi su očigledni. Čak i ako je dobro nahranjen, vaš pas i dalje može imati potrebu da uzme deo vašeg obroka. Međutim, takvo ponašanje može da eskalira, pa će se ljubimac navići da uzima hranu sa trpezarijskog stola, sudopere ili šporeta.

Neki psi kradu jer žele pažnju. Oni uzimaju stvari koje su nam važne kako bismo ih jurili.

pas

Foto: Profimedia

Ako pas krade stvari zbog igre, najbolje je naučiti ga koje su njegove igračke, ali dok uvežbavate, preporučuje se da držite odeću, dečije igračke i obuću van njegovog dometa. Još je važnije paziti da vam pas ne proguta nešto što ne bi smeo jer to može dovesti do ozbiljnih problema.

Morate takođe da pazite da ne ostavljate hranu pre i posle obroka tamo gde je pas može uzeti.

U slučaju da imate psa koji često krade, posavetujte se s veterinarom u vezi hrane koju inače kupujete jer je moguće da vam ljubimac ne dobija ono što mu treba. Nemojte ganjati psa kad vam nešto ukrade jer je to možda ono što on želi pa to doživljava kao nagradu.

Preuzeto: srbijadanas.com