Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

„Indijski slavuj“, feministički uzor; prva žena predsednica Indijskog nacionalnog kongresa

Sarođini Naidu

Rođena je 13. februara 1879. godine u Hajderabadu, u Indiji. Bila je indijska politička aktivistkinja, pesnikinja i važna ličnost u borbi Indije za nezavisnost od kolonijalne vladavine. Bila je prva Indijka koja je bila predsednica Indijskog nacionalnog kongresa i prva žena imenovana za guvernera jedne indijske države. U narodu je bila poznata kao „Indijski slavuj“.

Početkom 1904. postala je popularna govornica, promovisala je nezavisnost Indije i ženska prava, uglavnom žensko obrazovanje. Godine 1906. obratila se Indijskom nacionalnom kongresu i Indijskoj socijalnoj konferenciji u Kalkuti.

Dobila je medalju Kaisar-i-Hind 1911. godine za svoj društveni angažman i za pomoć u poplavama. Kasnije ga je vratila u znak protesta zbog masakra u Jallianvala Bagh. Početkom XX veka upoznala je Mutulakšmija Redija, a Mahatmu Gandija 1914. godine.

Tokom 1917. godine, ona je sa Redijem pomogla da se uspostavi Udruženje žena Indijanaca. Kasnije je pratila u stopu svoju koleginicu, Eni Bezant, kako bi se zalagala za opšte pravo glasa pred Zajedničkim izbornim komitetom u Londonu. U to vreme, Eni Bezant je bila predsednica „Home Rule” lige i Ženskog indijskog udruženja. Ona je takođe podržala pakt Laknau. Kao besednik, bila je poznata po inkorporaciji svoje poezije u političke govore.

Imala je bliske veze sa Mahatmom Gandijem, Rabindranatom Tagoreom i Saralom Devi Čaudhurani. Pridružila se Pokretu nenasilnog otpora protiv britanske vladavine Mahatme Gandija. Tokom 1919. otišla je u London, kao deo „All India Home Rule League”. Sledeće godine je učestvovala u Pokretu nesaradnje u Indiji.

Putovala je po Istočnoj Africi i Južnoj Africi, a 1924. bila je jedna od glavnih ličnosti koja je vodila Pokret za građansku neposlušnost. Godine 1925. imenovana je za predsednika Indijskog nacionalnog kongresa. Krajem dvadesetih godina prošlog veka, obišla je Severnu Ameriku, držeći predavanja o Kongresnom pokretu.

Bila je jedan od osnivača Konferencije svih indijskih žena 1927. godine, a takođe je predsedavala Sesijom istočnoafričkog i indijskog kongresa 1929. u Južnoj Africi.

Kada se vratila u Indiju, njena anti-britanska aktivnost donela joj je brojne zatvorske kazne 1930, 1932. i 1942–43. Indijski nacionalni kongres nije prisustvovao prvoj Konferenciji okruglog stola (London). Međutim, 1921. godine, Sarođini Naidu i drugi lideri prisustvovali su drugoj Konferenciji okruglog stola (London) koju je vodio vicekralj lord Irvin. Po izbijanju Drugog svetskog rata, podržavala je politiku Kongresne partije. Postala je guverner Ujedinjene provincije (sada Utar Pradeš) i ostala na toj funkciji do svoje smrti.

Vodila je aktivan književni život i privlačila je značajne indijske intelektualce. Već sa 12 godina počela je da piše. Njena drama, „Maher Muneer”, koja je napisana na persijskom, impresionirala je Nizam Kraljevine Hajderabad. Njena engleska poezija dobila je formu lirske poezije, u tradiciji britanskog romantizma. Takođe je bila poznata po živopisnim prikazima Indije. Njen prvi tom poezije objavljen je 1905. pod nazivom „Zlatni prag”. Izabrana je za člana Kraljevskog književnog društva 1914.

Tokom 1912. objavljena je njena druga i najsnažnija nacionalistička knjiga pesama, „Ptica vremena”. Njene sabrane pesme, napisane na engleskom jeziku, objavljene su pod naslovima „The Sceptred Flute” (1928) i „The Feather of the Davn” (1961).

Pesničko stvaralaštvo Sarođini Naidu donelo joj je naziv „Indijski slavuj” ili „Bharat Kokila”, a nadimak joj je dao Mahatma Gandi zbog boje, slikovitosti i lirskog kvaliteta njene poezije. Njena poezija se sastoji od pesama za decu i raznih drugih tema uključujući patriotizam, romansu i tragediju.

Umrla je od srčanog udara 2. marta 1949. u Vladinoj kući u Laknauu.

Bila je poznata kao „jedna od indijskih feminističkih uzora”.

Nacionalni dan žena u Indiji obeležava se 13. februara, u znak sećanja na godišnjicu rođenja Sarođini Naidu. Početkom devedesetih, Asteroid 5647 je otkrila Elenor Helin, u opservatoriji Palomar. Ime Sarođininaidu je dobio u njeno sećanje. Godine 1966. objavljena je prva biografija Sarođini Naidu pod nazivom „Sarođini Naidu: biografija”, koju je napisao Padmini Sengupta.

Tagovi:
Pročitajte još: