Ishrana protiv stresa

Nije lako funkcionisati kad smo u stresu ili se osećamo uznemireno. Mada hrana sama po sebi ne može da ukloni uznemirenost, od nekih namirnica nam može biti još gore, dok će neke druge delovati umirujuće.

Kad ste uznemireni i u stresu, ako, na primer, pijete kafu, postaćete još nervozniji (pošto ona deluje stimulativno). Slično će delovati i neke druge stvari koje doprinose razdražljivosti (zašećereni “kola” napici i sl) ili druga stimulativna sredstva. Za razliku od ovoga, neke namirnice sadrže supstance koje imaju umirujuće dejstvo, a evo koje.

Triptofan
Ova aminokiselina podstiče proizvodnju serotonina, hormona koji olakšava opuštanje i poboljšava raspoloženje. U namirnice bogate triptofanom spadaju banane, ovas, soja, susam, kikiriki i mleko. Dakle, u periodima stresa, pomoći će ako obogatite svoj jelovnik ovim namirnicama.

Vitamini B grupe

Medicina zvanično smatra da razni B vitamini povoljno utiču na nerve i da mogu doprineti borbi protiv anksioznosti. Tačnije, B vitamini ne smanjuju uznemirenost, ali pomažu da se izborimo sa posledicama koje stres i uznemirenost ostavljaju na telo. U dobre izvore B vitamina spadaju bademi, pasulj, integralne žitarice, lisnato zeleno povrće i morske alge (kombu npr).

Masne kiseline omega 3
Manjak omega 3 masnih kiselina u mozgu neka istraživanja povezuju sa anksioznim poremećajima. Ove masne kiseline imaju i razna druga povoljna dejstva na organizam, pa nije loše da preventivno uvedemo u ishranu maslinovo ulje, orašaste plodove i laneno seme.

Složeni ugljeni hidrati
Fiziološka je činjenica da nizak nivo šećera u krvi može dovesti do nervoze i anksioznosti. Zato neki psiholozi preporučuju da pre važnih razgovora i ispita popijemo neki zašećeren napitak. Međutim, ovo je kratkoročno rešenje. Bolje je postići stabilne nivoe šećera u krvi, a u tome nam može pomoći konzumacija složenih ugljenih hidrata, čiji su izvor žitarice, voće i povrće. Oni sporije podižu nivo šećera u krvi, koji takođe potom i sporije opada. Osim toga, konzumacija složenih ugljenih hidrata podstiče i proizvodnju serotonina, hormona povezanog sa opuštanjem i dobrim raspoloženjem.

Kvalitetne belančevine
Manje je poznato da nam konzumacija belančevina može pomoći da ublažimo uznemirenost. Ovaj savet daje američko Udruženje za sveobuhvatnu neuroterapiju. Konzumacija kvalitetnih proteina posebno se preporučuje osobama koje su sklone da tokom dana doživljavaju padove energije i nalete uznemirenosti. Konzumacija proteina pomaže da se održe prilično stabilni nivoi šećera u krvi, što je pomoć pri ovakvim stanjima. Mahunarke bogate proteinima, kao što je npr. pasulj, dugo se vare i deluju poprilično “prizemljujuće” tako da su dobar izbor u pomenutim slučajevima.

Preuzeto: Zdravahrana.com