Ishranom protiv prehlade

Sa hladnijim danima, sezona prehlada i gripa kuca na naša vrata. Da bismo ih izbegli, ili bar ređe bili bolesni, postarajmo se da učinimo organizam što otpornijim. U tome nam može pomoći i ishrana.

Uzimanje lekova nije jedini način da se pobedi bolest. U sezoni prehlada, a i pre nego što ona počne, dobro je da konzumiramo više agruma, pomorandži, limuna i grejpfruta. Vitamin C kojima su oni bogati bitan je element koji jača imunitet stimulišući antitela i ćelije imunog sistema. Ali, to nije sve. Istraživanja su dokazala da pomorandže sadrže fitonutrijente kao što su flavonoidi i polifenoli koji su izuzetno korisni za naš organizam. Hesperidin, koji se takođe nalazi u pomorandžama, ima snažno protivupalno delovanje pa je odličan saveznik u borbi protiv gripa i prehlade, a pomaže i u snižavanju visokog krvnog pritiska.
Limun je izvrstan izvor limunske kiseline, sadrže mnogo flavonoida, antioksidanata i antikancerogenih jedinjenja. Interesantno je da flavonoidi koje limun sadrži deluju kao antibiotik, tako da je ova voćka znatno više od samo dobrog izvora vitamina C! Eterično ulje limuna je koncentrisana supstanca dobrotvor je koji uništava gljivice, pomaže u detoksikaciji, izvrstan je antiseptik i deluje umirujuće, tako da može pomoći u rešavanu stomačnih problema i raznih drugih infekcija.
Naravno, u hladnim danima čajevi su neizostavni. Jedan od najboljih izbora je zeleni čaj. Flavonoidi, polifenoli i katehini iz zelenog čaja izuzetno su jaki antioksidansi koji podižu imunitet i štite organizam od gripa i prehlade. I ne samo to: ovaj čaj u značajnoj meri pomaže da izbacimo toksine iz organizma, što takođe doprinosi jačanju imuniteta.
Đumbir je nezamenjiv saveznik u borbi protiv kijavice i visoke temperature. Ovaj začin sa moćnim antioksidativnim materijama, deluje antibakterijski, ubija viruse koji uzrokuju prehladu i sprečava nastanak upala. Čaj od đumbira sa limunom jedno je od najboljih sredstava da se prehlada “preseče” u samom početku.
I naravno, ne zaboravimo beli luk! On sadrži više od sto biološki aktivnih supstanci koje imaju snažno antibiotsko dejstvo, dok istovremenopomažu jačanju našeg imuniteta. Beli luk je, takođe,  delotvorniji u borbi protiv gljivica od mnogih 
Još jedna bitna stvar za imunitet je zdravlje crevne flore. Naučnici danas znaju  da imunitet počinje u crevima. Dobre bakterije štite nas od gripa i prehlade, artritisa, alergije, astme, čak i nekolikih vrsta raka. Jogurt, kefir i kiseli kupus najbogatiji su prirodni izvori probiotika. A možete nabaviti i već gotov probiotike u kapsulama.

Preuzeto: Zdravahrana.com