Istežete vrat ili prste, i ČUJE SE PUCKANJE: Evo šta se tada zapravo dešava u vašem telu! Može da bude i opasno

Postoje ozbiljne zablude o ovoj pojavi.

Svako od nas poznaje nekoga ko voli da “pucketa zglobovima”. Ova praksa je ozloglašena, ali treba imati u vidu da istezanje i pucketanje vrata ili prstiju ne vodi odmah ka artritisu i drugim ozbiljnijim bolestima.

Pucanje u vratu je znak da se oslobađaju gasovi iz sinovijske tečnosti, tj. tečnosti koja podmazuje zglobove. Prilikom istezanja u zglobovima se stvaraju mehurići koji pucaju. Tom prilikom se oslobađaju kiseonik, azot i ugljen-dioksid, i tako se stvara mehur koji sam od sebe puca. Tada dolazi do privremenog olakšanja.

Istezanje

IstezanjeFoto: Profimedia

Iako ova pucanja mogu da dovedu do raznih bolesti (lekari najčešće ukazuju na upale i povrede zglobova), artritis nije jedna od njih. Donald L. Uger je 30 godina puckao jednom rukom, da bi razrešio opšte poznatu misteriju o artritisu.

Ukoliko vam pucaju vrat, ramena ili kičma, verovatno je u pitanju ozbiljnija stvar, pa bi bilo poželjno da se javite lekaru.

Kao posledica pucketanja, mogu i da se istegnu ligamenti, što ih čini manje stabilnim. Nestabilni ligamenti imaju manju šansu da izdrže težinu glave i to prouzrokuje bol. Ali to ne znači da pucanje kostiju ne implicira odmah i probleme sa kičmom.

Ukoliko imate nedoumice u vezi sa ovom pojavom, najbolje je da se obratite vašem lekaru.

Preuzeto: Srbija Danas