ISTINA ILI? Deca koja ranije prohodaju imaju jače kosti kasnije?

Britanski naučnici došli su do zaključka da deca koja mogu da hodaju, trče i skaču pre nego što napune 18 meseci, imaju jače kosti kao tinejdžeri.

Istraživači sugerišu da ovi nalazi mogu da identifikuju ljude koji imaju povećan rizik od osteoporoze i lomova kostiju kasnije u životu.

– Rezultati su zanimljivi jer pokazuju da postoji veza koju pre nismo razumeli, a to je da način na koji se krećemo kao mala deca može da ima uticaj na naše kosti 16 godina kasnije – objašnjava glavni istraživač dr Aleks Irland sa Univerziteta u Mančesteru.

– Verujemo da bi jači mišići mogli da budu “marker” za ovo. Aktivnost stvara jače mišiće, koji onda stvaraju veće sile dok hodamo, trčimo i skačemo, što pomaže jačanju kostiju koje rastu”, dodaje dr Aleks.

Za istraživanje, naučnici su prikupili podatke više od 2.300 ljudi koji su rođeni 1990-ih. Kretanje učesnika ocenjeno je kad su imali 18 meseci. Veličina, oblik i mineralna gustina kostiju merene su ponovo kada su učesnici imali 17 godina.

beba

beba-Foto: Profimedia

Aktivnosti kao što su hodanje, trčanje i skakanje stvaraju određen stres na kosti, što ih može učiniti širim, gušćim i jačim, kažu istraživači.

Istraživanje je takođe pokazalo da mala deca koja prohodaju ranije imaju veće mišiće i verovatnije je da će se uključiti u fizičku aktivnost kada budu stariji.

Primećeno je da su prethodna istraživanja pokazala da varijacije u mišićima mogu da budu i do 50 odsto različite u snazi kostiju u dobi od 17 godina.

Rana telesna aktivnost i vežbanje imali su veći uticaj na snagu kostiju kod muškaraca nego kod žena, dodali su dalje.

– Važno je da rezultati mogu da pokažu uticaj na kasniji život, te tako pomognu lekarima da otkriju ko ima veći rizik od osteoporoze ili preloma, a time se pomaže da se osmisle strategije sprečavanja i suzbijanja. Na primer, postizanje tih veština kretanja u ranoj dobi može da se pojača jednostavnim vežbanjem hodanja s roditeljima kod kuće – objasnio je dalje dr Irland.

Preuzeto: srbijadanas.com