Izbori za savete nacionalnih manjina održavaju se u nedelju

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina u Srbiji biće održani u nedelju 4. novembra, a za neposredne izbore ukupno je proglašeno 58 izbornih lista, dok će četiri saveta birati članove na elektorskim skupštinama.

Najviše lista podneto je na izborima za Nacionalni savet Rusina, kojih je sedam, a sledeći po broju lista su pripadnici albanske nacionalne manjine, koji su formirali i predali ukupno šest lista.

Romi su predali pet izbornih lista, četiri ih ima kod Bošnjaka, Rumuna i Slovaka, a Aškalije, Egipćani, Nemci i Česi imaju po tri liste.

Bugari, Bunjevci, Vlasi i Mađari imaju po dve liste, dok su grčka, poljska i slovenačka manjina prijavile po jednu listu, a makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska manjina biraće savet na elektorskoj skupštini u Beogradu.

Pravo učešća na izborima imaju oni građani koji su upisani u posebne biračke spiskove manjinskih zajednica.

Biračka mesta za neposredne izbore biće otvorena od 7 do 20 časova, a Republička izborna komisija (RIK) je odredila 926 mesta za glasanje širom Srbije. Na teritoriji opštine Odžaci glasaće se na četiri biračka mesta.

Nacionalni saveti nacionalnih manjina u Srbiji imaju nadležnost u četiri oblasti – kultura, obrazovanje, službena upotreba jezika i pisma i informisanje.

Izvor: Radio Odžaci