Izdvajamo: Četiri medalje srpskih matematičara na olimpijadi

Na 62. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi učenici Matematičke gimnazije osvojili su jednu zlatnu, dve srebrne i jednu bronzanu medalju. Dobrica Jovanović osvojio je zlatnu medalju, Mateja Vukelić i Veljko Radić srebrnu i Miloš Milićev bronzanu. Formalni domaćin olimpijade je Rusija, odnosno Sankt Peterburg, ali se samo takmičenje odvijalo onlajn. U Srbiji lokalna organizacija je poverena Društvu matematičara Srbije, a takmičenje je održano u prostorijama i uz podršku Matematičke gimnazije u Beogradu.

Od danas nova pravila za ulazak stranaca u Srbiju

U Srbiju od danas mogu ući stranci sa potvrdom o potpunoj vakcinaciji koju izdaju Gruzija, Monako, Kipar, Liban, Moldavija, San Marino, Tunis, Hrvatska i Slovačka. U skladu sa novom odlukom Vlade Srbije, takođe od danas, iz 16 zemalja će se u Srbiju moći ući sa potvrdom o preležanom kovidu, pozitivnim pi-si-ar ili antigenskim testom, od kog nije prošlo manje od 14 dana ili više od 6 meseci. Na tom spisku su Luksemburg, Andora, Španija, Austrija, Bugarska, Grčka, San Marino, Slovenija, Tunis, Turska, Hrvatska, Rumunija, Nemačka, Sjedinjene Američke Države, Švajcarska i Danska.

Mihajlović: 100 miliona evra za stabilan napon struje

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u Vranju, gde je organizovan prijem građana, da je za bezbednost niskonaponske mreže širom Srbije obezbeđen veliki novac kako bi svi ljudi imali stabilan napon bez obzira gde žive. “Naš zadatak je da sledeće godine uložimo minimum 100 miliona evra, što znaci da će se i ovde u Vranju ulagati i očekujem da će sledeće godine imati stabilan napon”, rekla je Mihajlović.

Popović pozdravila odluku o pritvoru Lazaru Galiću

Ministarka pravde Maja Popović pozdravila je sinoć odluku Prvog osnovnog suda u Beogradu o određivanju pritvora od 30 dana Lazaru Galiću osumnjičenom za izazivanje saobraćajne nesreće u Beogradu u kojoj je poginulo jedno dete. „Povodom opravdanog uznemirenja građana koje se dogodilo zbog odluke sudije za Prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu, da osumnjičenom Galić Lazaru ne odredi pritvor, a u predmetu povodom saobraćajne nesreće koja se dogodila u ulici Marijane Gregoran, u kojoj je nažalost došlo do smrti dečaka od devet godina i povređivanja dečaka od četiri godine, u situaciji kada je osumnjičeni nakon saobraćajne nesreće pobegao – napustio lice mesta, te u situaciji kada je u konkretnom slučaju postojalo više zakonskih razloga za određivanje pritvora, pozdravljam odluku Vanraspravnog krivičnog veća“, poručila je ministarka.

Podrška EU u uništavanju neeksplodiranih ubojnih sredstava

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije uzeće učešće u projektu Evropske unije koji ima za cilj jačanje sposobnosti Republike Srbije u oblasti razminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, u okviru tog projekta, realizovano je zajedničko izviđanje iz vazduha lokacija na teritoriji opštine Bujanovac koje je potrebno razminirati, a što će, planirano je, realizovati Centar za razminiranje.

Matić: Još 157 miliona za infrastrukturne projekte u turizmu

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je danas da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obezbedilo dodatnih 157 miliona dinara za infrastrukturne projekte u turizmu. “Obzirom na veliko interesovanje jedinica lokalnih samouprava za Konkurs za dodelu subvencija i dotacija namenjenih za projekte razvoja turizma u 2021. godini, te da ukupna vrednost podnetih zahteva za realizaciju projekta infrastrukture i suprastrukture jedinica lokalnih samouprava iznosi oko 2,3 milijarde dinara, ministarstvo je u okviru svojih sredstava opredelilo i dodatnih 157 miliona”, ističe se u saopštenju.

Brnabić: Povukli smo Zakon o vodama, uskoro nova finansijska pomoć za građane

Premijerka Ana Brnabić navodi da je Vlada Srbije povukla predlog Zakona o vodama iz procedure, nakon što predsednik Republike nije potpisao izmene tog zakona usvojene u parlamentu. Dodaje i da građane Srbije uskoro očekuje nova finansijska pomoć kao podrška u daljoj borbi protiv koronavirusa. “Mogu da kažem da ćemo obradovati građane Srbije, dobre su vesti”, rekla je Brnabićeva u intervjuu Tanjugu, dodajući da su na sastanku razgovarali o tome koliko još novca treba da se isplati kao finansijska podrška u daljoj borbi protiv koronavirusa i šta dodatno može da se uradi.