Izdvajamo: Dodatnih 70 miliona dinara za manifestacije i žensko preduzetništvo

Nakon rebalansa budžeta u septembru tekuće godine, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam objavio je nove javne konkurse u oblastima privrede i turizma u ukupnom iznosu od 70 miliona dinara. Pokrajinski sekretarijat ovim konkursom dodeljuje subvencije u cilju povećanja konkurentnosti, odnosno ukupnog razvoja preduzetništva i turističkih delatnosti u AP Vojvodini, a sami konkursi predstavljaju osnov za dobijanje de minimis državne pomoći.

Srbija prvi put emitovala “zelenu e-obveznicu”

Prva zelena evroobveznica u Srbiji emitovana je juče u iznosu od jedne milijarde evra sa rokom dospeća od sedam godina i kuponskom stopom od jedan odsto, najnižom do sada postignutom na međunarodnom tržištu. Istovremeno, sa emisijom zelene evroobveznice, emitovana je i petnaestogodišnja evroobveznica u iznosu od 750 miliona evra, sa godišnjom kuponskom stopom od 2,5 odsto, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije. „Republika Srbija je, hrabro izašla na međunarodno tržište kapitala i ponudila svoju zelenu obveznicu, u vrednosti od jedne milijarde evra, iako je tražnja bila mnogo veća. Zahvaljujući velikom interesovanju kamatna stopa na zelenoj obveznici je smanjena za čak 20 procenata u odnosu na početnu, što dokazuje opravdanost odluke o emisiji ovakve vrste obveznica“, naveo je ministar Mali.

Pet miliona evra za razvoj trening centara za železnice

Pet miliona evra biće uloženo u nabavku najsavremenije opreme za praktičnu obuku budućih mašinovođa Železničke tehničke škole i Visoke železničke škole u Beogradu, poručili su ministri saobraćaja i prosvete, Tomislav Momirović i Branko Ružić na potpisivanju Memoranduma o saradnji na razvoju trening centara u železničkom i vazdušnom saobraćaju. Cilj potpisivanja ovog značajnog memoranduma je ubrzanje saradnje sa preduzećima u oblasti železničkog saobraćaja i prema njihovim potrebama kreiranje i implementacija novih profila u obrazovni sistem u okviru železničkih škola u Beogradu.

Unapređenje saradnje između bilateralnih privrednih komora

U Beogradu je sinoć održan skup koji je okupio članove 12 bilateralnih privrednih komora u Srbiji, sa ciljem unapređenja međusobne saradnje. Reč je o Međunarodnom “Networking” koktelu koji je organizovala Francusko-srpska privredna komora, čija generalna direktorka Sanja Ivanić kaže da je ovo tradicionalan događaj koji se organizuje četvrti put. Istakla je da je cilj unapređenje saradnje stranih bilateralnih komora u Srbiji, navodeći da je ta saradnja na zavidnom nivou, ali da je uvek treba unapređivati.

Tanasković: Bez pomoći države ne bi bilo „Školarijade“

Da nije bilo podrške države Srbije ne bi sve ovo mogli da organizujemo, izjavio je predsednik Saveza za školski sport Željko Tanasković, nakon što su u glavnom gradu Srbije počele Svetske sportske igre školaraca – Školarijada. “Hvala predsedniku Aleksandru Vučiću, koji svestrano pomaže sport, a sportisti su zaista sjajni ambasador. Školarijadu je otvorio ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, održao je sjajan govor, imamo čak 12 takmičenja, u Beogradu, Sremskoj Mitrovici, koja je ugostila atletičare i Pančevu, koje je domaćin karatistima”, izjavio je Tanasković..

Popović: Promena ustava isključuje politiku iz izbora sudija

Predloženim promenama Ustava isključeno je učešće politike u izboru sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, što garantuje veću nezavisnost sudija i veću samostalnost javnih tužilaca, izjavila je ministarka pravde Maja Popović. Ona je učestvovala na trećem javnom slušanju o Nacrtu akta o promeni Ustava i Nacrtu ustavnog zakona za sprovođenje Ustava, održanom u Novom Sadu. Istovremeno je navela da će takva rešenja doprineti ne samo jačanju vladavine prava, već i povećanju pravne sigurnosti, kao značajnog uslova za strana ulaganja i povećanje standarda građana Republike Srbije.

Momirović: Gradimo železnice, biće nosilac saobraćaja

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović otvorio je juče, u Železničkom muzeju, izložbu “55 godina lista Pruga”, posvećenu obeležavanju jubileja tog lista srpske železnice i poručio tom prilikom da će železnice ponovo biti nosilac saobraćaja i razvoja zemlje. Momirović je istakao da država sprovodi velike investicije u razvoj železničke infrastrukture koje su, kako je rekao, prethodnih decenija izostajale. “Ne radi se samo o tome da smo imali teška vremena, jer i pre devedesetih godina prošlog veka, jednu deceniju pre, železnica je ne samo kod nas, već i u celoj Evropi, počela da gubi ulogu koju je imala pre”, naveo je ministar.