fbpx
20°C
Clear sky

Izdvajamo: Fond PIO prvi put isplatio penzije bez dotacija

Sa isplatom penzija dešava se ono što nije decenijama – mesečna isplata finansira se iz uplate doprinosa zaposlenih. Od početka godine naplata doprinosa je veća za 36 odsto, a nadležni to objašnjavaju povećanjem zaposlenosti. “Ono što je jako dobra vest za našu zemlju jeste da je prvi put u istoriji od kad postoji od 1992. godine Fond PIO samostalno isplatio penzije za tekući mesec”, kaže Relja Ognjenović, zamenik direktora Fonda PIO. Darija Kisić Tepavčević, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja kaže da je to direktan pokazatelj ekonomskog osnaživanja države, povećanja stope zaposlenosti, smanjivanja sive ekonomije i nadamo se da će se ovo nastaviti i u narednom periodu.

Na Drinskoj regati skupljeno vise od 800kg ambalažnog otpada

Akcijom “Recikliraj, uživaj, Drinu od otpada sačuvaj” sakupljeno je više od 800 kilograma ambalažnog otpada na 27. Drinskoj regati održanoj od 14. do 18. jula. Ove godine sakupljeno je za reciklažu 230 kg aluminijumskih limenki i 600 kg staklene ambalaže, što je znatno više nego 2019. kada je sakupljeno 170 kg otpada, objavio je operator ambalažnog otpada Sekopak, koji je organizovao akciju. Akciju su podržali Apatinska pivara, Jelen pivo i JKP iz Bajine Bašte.

Vučić: Vojska Srbije neophodna kao garant očuvanja mira

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagram nalogu video-snimak u kojem je poručio da je Vojska Srbije neophodna kao garant očuvanja mira i stabilnosti i poručio da će ona biti u stanju da u svakom trenutku zaštiti i sačuva zemlju. “Naša je obaveza da uvek i u svakom trenutku imamo dovoljnu snagu, dovoljnu silu da našu zemlju zaštitimo i sačuvamo i to će Vojska Srbije biti u stanju u svakom trenutku da učini”, napisao je Vučić na nalogu “avucic” uz video snimak posvećen VS. Upozorio je i da se Srbija nalazi u veoma složenom okruženju i složenoj političkoj situaciji i istakao da je Vojska Srbije neophodna kao garant očuvanja mira i stabilnosti, kao i odvraćanja od napada na našu zemlju.

NALED: Krupanj šampion preduzetništva za 2020.

Izvršni direktor NALEDA Violeta Jovanović predsedniku opštine Krupanj Ivanu Isailoviću uručila je priznanje „Šampion preduzetništva“ koje se dodeljuje lokalnim samoupravama sa najvećim brojem novoosnovanih preduzetničkih radnji i preduzeća u odnosu na broj stanovnika. Krupanj je dobitnik ovog priznanja za 2020. godinu u kategoriji opština srednje veličine.

Parlament o reizboru Zagorke Dolovac i članu REM-a

U Skupštini Srbije danas počinje nova sednica na čijem je dnevnom redu, između ostalog, novi izbor Zagorke Dolovac za Republičkog javnog tužioca, ali i lista kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, koju je podneo Odbor za kulturu i informisanje. Dolovac je jedini kandidat za tu funkciju, pošto je jedina ispunila uslove za kandidaturu, a ukoliko bude izabrana, to će joj biti treći mandat. Kandidati za člana REM-a su Božidar Zečević i Stanko Crnobrnja.

Srpska lista sa istim rukovodstvom i u naredne četiri godine

Na skupštini u Severnoj Mitrovici, Goran Rakić je jednoglasnom odlukom izabran za predsednika Srpske liste. Na redovnoj izbornoj skupštini za potpredsednike izabrani su Milan Radoičić, Igor Simić i Dalibor Jevtić.

Brnabić: “Goldman Saks” razmatra ulaganje u Srbiji

Jedna od najvećih investicionih grupacija na svetu – američki “Goldman Saks”, razmatra da po prvi put ulaže u Srbiji, dogovoreno je na sastanku srpske delegacije na čelu sa premijerkom Brnabić sa direktorom grupacije i čelnim ljudima u Njujorku. “Oni ne dolaze tek tako. Nisu prisutni nigde u regiji. Čini mi se da smo uspeli da dobijemo od njih to da imamo možda jedan mali zajednički projekat, da oni vide da to što mi pričamo zaista jeste tako. Kada otvorite ta vrata, kada pokažete sebe, ja znam da će naši ljudi sebe pokazati, onda je to neka drugačija perspektiva”, rekla je premijerka.

Kaleidoskop kulture od 2. septembra u Novom Sadu

Ovogodišnji Kaleidoskop kulture, jedan od najvećih programskih lukova u okviru projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, biće održan od 2. septembra do 8. oktobra. Kako je najavljeno, i ove godine će tokom pet nedelja biti predstavljeno pet vrsta umetnosti: likovna, izvođačka, književnosti, primenjena i arhitektura, čime će se kroz različite procese spojiti umetnici, ustanove kulture, nevladine organizacije, građani i posetioci. Za javne pozive i konkurse pokrenute u sklopu predstojećeg Kaleidoskopa izdvojeno je 12. 5 miliona dinara, a oni se realizuju u saradnji sa renomiranim partnerima: pored galerije u Sankt Peltenu i Društva arhitekata Novog Sada, to su i institucija za razvoj i eksperiment na polju transmedijske umetnosti i novih likovnih medija Ars Elektronika, kao i Austrijski kulturni forum i Centar za promociju nauke.

Tagovi:
Pročitajte još: