Izdvajamo: Lončar – Ne možemo da uvedemo obaveznu vakcinaciju

Očigledno je da nešto moramo da uvedemo kako bismo spasavali ljudske živote, ali, iz praktičnih razloga nije moguće uvesti obaveznu vakcinaciju u Srbiji, rekao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar. On je na pitanje da li se razmišlja uvođenje novih mera zbog povećanja broja novoobolelih rekao da se nada da će brojke uticati na ljude da se vakcinišu. “Svaki dan je tema koja ne može da mi bude jasna da li ćemo da uvedemo obaveznu vakcinaciju i da li ćemo da uvodimo ovo ili ono. Da li je moguće da mi moramo nešto da uvedemo da bismo spasavali ljudske živote jer očigledno je da nešto moramo. Ali, da budemo krajnje praktični, shvatili smo da ne možemo da uvedemo obaveznu vakcinaciju, jer je nisu ni uvele određene zemlje Evropske Unije i bio bi problem na evropskom sudu da li u Strazburu ili nekom drugom”, objasnio je ministar.

Fič potvrdio kreditni rejting Srbije na nivou BB+

Agencija Fič Rejtings potvrdila je kreditni rejting Srbije na nivou BB+ i izglede za njegovo dalje povećanje procenila kao stabilne, a prognozu rasta srpske ekonomije je povećala na 6,3 posto za 2021. Fič navodi, u upravo objavljenom izveštaju, da je rejting Srbije podržan kredibilnom makroekonomskom politikom, zahvaljujući kojoj je očuvana niska inflacija, stabilan devizni kurs, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Zadržavanje kreditnog rejtinga na istom nivou, potvrđuje da je i u uslovima pandemije, Srbija uspela da održi stabilnost ekonomije, jak finansijski sektor, dobre izvozne rezultate i sačuva radna mesta.

Supstance za proizvodnju kineske vakcine stigle u Srbiju

Sirovina za proizvodnju kineske vakcine u Srbiji stigla je sinoć u Beograd, a do oktobra će “Hemofarm” proizvoditi vakcinu za proces testiranja, rekao je prilikom dočeka supstanci na aerodromu ministar zdravlja Zlatibor Lončar. U Srbiji će se proizvoditi ista vakcina kao u Kini, koja se trenutno pakuje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, rekao je Lončar koji je supstance dočekao sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo. Eksperti koji prate čitav proces testiranja i početak punjenja su stigli u Srbiju i već rade sa domaćim stručnjacima na pripremi.

Gojković: Zadatak medija ne može biti targetiranje dece

Potpredsednica Vlade i ministarke kulture i informisanja Maje Gojković kaže da se nakon brojnih uvreda, napada i pretnji kojima su konstantno izloženi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i svi članovi njegove porodice, posebno deca, kampanja nastavlja i “kreira se atmosfera kojom se šalje poruka da su napadi na sve članove predsednikove porodice dozvoljeni i legitimni”. Svedoci smo da je posebno beskrupuloznim napadima izložen Danilo Vučić, navela je Gojković i apelovala na sve aktere u društvu, posebno medije, “ne ulazeći u njihovu uređivačku politiku i motive”, da budu svesni odgovornosti koju bi morali imati u svakom trenutku obavljanja svog posla.

Vujović: Ulaganjem Ziđina u ekologiju Bor manje zagađen

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je novo postrojenje za odsumporavanje pri topionici Srbija Ziđin Kopera i poručila da je realizacijom ekoloških investicija značajno smanjeno aerozagađenje i poboljšan kvalitet vazduha koji Borani dišu. Ona je istakla da je Ministarstvo zadovoljno saradnjom sa Ziđinom na rešavanju ekoloških problema. Kako je navela završetkom planiranih investicija PM čestice u Boru biće ispod granične vrednosti, a sumpordioksid koga će u kubiku vazduha biti do 10 mirkograma biće 30 puta manji od evropskih standarda.

Dačić: Dogovoren nastavak saradnje sa SNS-om, izbori najverovatnije 3. aprila

SNS i SPS dogovorili su se da nastave saradnju i posle sledećih izbora, rekao je posle razgovora delegacija dve stranke lider socijalista Ivica Dačić. Najverovatniji termin za održavanje predsedničkih, beogradskih i parlamentarnih izbora je 3. april, kaže Dačić povodom spekulacija u medijima. Dačić prenosi da je Aleksandar Vučić rekao da je su on i SNS spremni za nastavak saradnje sa SPS-om, što je, kako je napomenuo lider socijalista, zajednička ocena sa sastanka.