Izdvajamo: Milici, Damiru, Tijani i njihovim trenerima novčane nagrade za medalje u Tokiju

Vlada Srbije donela je odluku da se osvajačima medalja na Olimpijskim igrama u Tokiju Milici Mandić, Damiru Mikecu i Tijani Bogdanović isplati novčana nagrada. Za osvajanje zlatne medalje nagrada je 70.000 evra, za srebrnu 60.000 evra, a za bronzanu medalju 50.000 evra. „Milici, Tijani i Damiru, kao i njihovim trenerima, biće uplaćene novčane nagrade koje im pripadaju kao osvajačima olimpijskih medalja. Za to je ukupno izdvojeno 360.000 evra“, naveo je ministar Mali.

Vučić obilazi radove na kompresorskoj stanici Velika Plana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će obići radove na izgradnji kompresorske stanice Velika Plana. Reč je o stanici koja se gradi u okviru projekta izgradnje gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom. Obilazak je planiran u 11 sati.

Joksimović: IPA 3 dodatni podstrek za građane Srbije

PA 3 pretpristupni fond biće dodatni podstrek za sve naše građane u narednom sedmogodišnjem periodu i doprineće bržem putu ka EU, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović dodajući da su pretpristupni fondovi koje je Srbija već iskoristila doprineli razvoju Vojvodine i širom Srbije. “Tu kombinujemo grantove EU sa budžetskim sredstvima”, kazala je Joksimović i podsetila da je nedavno organizovana konferencija koju je otvorio predsednik Aleksandar Vučić, a učestvovao je i evropski komesar Oliver Varheji, gde se prošlo kroz sve što je urađeno sa IPA 2 pretpristupnim pregovorom za period od 2014 – 2020.

Brnabić: Dodatne poreske olakšice za zapošljavanje mladih

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će od 1. januara 2020. godine biti uvedene dodatne poreske olakšice za zapošljavanje mladih. “U ovom trenutku planirane su dodatne poreske olakšice za zapošljavanje mladih jer imamo visoku stopu nezaposlenosti nešto više od 20 odsto”, kazala je Brnabić.

Vučić: Otvoreni Balkan vin-vin za sve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je inicijativa “otvoreni Balkan” između Srbije, Severne Makedonije i Albanije vin-vin situacija za sve, kao i da će građani videti korist za sebe. “Treba bar godinu i po dana usaglašavanja, napeti su rokovi, ali onda će se do Soluna stizati za pet sati”, rekao je Vučić u Skoplju komentarišući to što građani na primer za “mini Šengen” kažu da im je omogućio besplatni prolaz autoputem kroz Severnu Makedoniju.

Usvojene izmene Zakona o kulturi

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o kulturi koji se usaglašava sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti. Prema zakonskim izmenama, Nacionalni savet za kulturu treba da obezbedi zastupljenost od najmanje 40 odsto predstavnika manje zastupljenog pola. Takođe, i upravni i nadzorni odbori ustanova u kulturi treba da obezbede zastupljenost od najmanje 40 odsto predstavnika manje zastupljenog pola.

Gradiće se dva nova studentska doma, Ovčarsko-kablarska klisura proglašena predelom izuzetnih odlika

Na sednici Vlade doneta je odluka o zajmu kojim će se izgraditi dva nova studentska doma, u Beogradu i Nišu. Ovčarsko-kablarska klisura proglašena je predelom izuzetnih odlika. Članovi Vlade usvojili su Uredbu o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu mini-buseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva na teritoriji Republike Srbije. Za taj Program izdvojeno je 120 miliona dinara, kako bi se rešile osnovne potrebe kretanja seoskog stanovništva i sela bolje povezala sa opštinama i gradovima.

Uručeni ugovori vredni 42 miliona dinara o subvencijama za zapošljavanje u Vojvodini

U Pokrajinskoj vladi juče su dodeljeni ugovori korisnicima sredstava po javnim konkursima za oblast zapošljavanja – za samozapošljavanje, zapošljavanje nezaposlenih lica i za sprovođenje javnih radova, koje je za tekuću godinu raspisao Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam. Tri javna konkursa u oblasti zapošljavanja u potpunosti su usaglašena sa merama koje za ove oblasti predviđa Nacionalna služba za zapošljavanje. Na osnovu navedenih konkursa, Sekretarijat je opredelio ukupno 42 miliona dinara za zapošljavanje i radno angažovanje ukupno 182 lica.