fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Ministarstvo isplaćuje premije za mleko i suncokret kako je obećano

aktuelno - poljoprivreda

Ministarstvo poljoprivrede počelo je da isplaćuje razliku u ceni ovogodišnjeg roda suncokreta, kao i premije za mleko, kako je ranije dogovoreno sa ratarima i stočarima, izjavili su predstavnik poljoprivrednika srednjeg Banata Vukašin Baćina i predsednik Udruženja SPAS Zoran Milićević. “Isplaćen je i treći kvartal premije za mleko, kako je ministarka Jelena Tanasković obećala na sastanku u novembru. Nadamo se da je isplaćen i drugi kvartal, bar ja nisam čuo da nekome nije isplaćeno”, rekao je Milićević. On je dodao da je prilikom nedavnog susreta sa ministarkom Tanasković u Vrnjačkoj Banji razgovarao o pomoći države stočarima i da je ona najavila kako će nastojati da se ubrza realizacija sredstava koje su poljoprivrednici dobili po osnovu konkursa za stočni fond, biljnu proizvodnju, nabavku mašina i ostalo.

Danas stupa na snagu Uredba o energetski zaštićenom kupcu

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Milan Aleksić rekao je da je današnje stupanje na snagu vladine Uredbe o energetski ugroženom kupcu lepa vest za sve stanovnike Srbije kojima je potrebna ta pomoć, jer su njom definisane kategorije građana koji imaju pravo na umanjenje računa za električnu energiju. Naglasio je da su Uredbom unapređeni kriterijumi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca, tako da će ubuduće znatno više građana ostvarivati popust na struju, gas i toplotnu energiju. Aleksić je u izjavi za RTS objasnio da su kriterijumi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca materijalni položaj porodica, odnosno mesečni prihodi članova domaćinstva, imovinsko stanje, zatim da u tu kategoriju spadaju građani koji imaju neka socijalna primanja ili dečije dodatke i građani koji imaju teško zdravstveno stanje.

Momirović: Vlada podržava investitore poput Koka kole

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović rekao je da je u prethodnih 25 godina “Koka kola” investirala milijardu evra na različitim lokacijama u Srbiji, što je priznanje za politiku vlade u odnosu na investitore, ali i za znanje koje naša zemlje ima. “Ako vidite da je pojam brenda napravljen po modelu ‘Koka kole’, jasno je koliko je ovaj brend veličanstven. Isto važi i za naš ‘Bambi’. To je nešto što se gradi i neguje dugo i zato mi u vladi to moramo da poštujemo”, rekao je Momirović na predstavljanju rezultata studije o uticaju poslovnog sistema “Koka kole” i kompanije “Bambi” na privredu Srbije 2021. godine.

Tanasković: Uspeh ako svaki dinar podsticaja završi kod poljoprivrednika

Ako u celosti sredstva podsticaja ne završe kod poljoprivrednika, smatraću da nisam uspešna ministarka, rekla je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković. Ona je za Tanjug rekla da će sistem eAgrar biti uveden u prvom tromesečju 2023. te da uz bolju edukaciju poljoprivrednika očekuje bar duplo više projekata koji će iskoristiti subvencije. Najavila je ubrzavanje administracije koja odobrava subvencije i podsticaje kako bi umesto sadašnji i godinu i po do dve čekanja na isplatu, ona bila brža u istoj kalendarskoj godini. Istakla je da ministarstvo radi ubrzane isplate te da očekuje da se sredstva podsticaja neće prenositi u 2023. godinu.

Brnabić: Sve bolja ekonomska saradnja sa SAD, dovesti više američkih kompanija

Premijerka Ana Brnabić izjavila je, na sastanku sa predstavnicima UO Američke privredne komore (AmC ham) u Srbiji, da je ekonomska saradnja dve zemlje sve bolja, kao i da treba dovesti više američkih kompanija u našu zemlju, ali i promovisati Srbiju na američkom tržištu. Glavne teme razgovora su bile prioriteti AmC ham, nastavak i podrška reformama, a pre svega u oblastima digitalizacije, zdravstva, Zelene agende i zaštite životne sredine, a posebno je razmatrana tema unapređenja saradnje u okviru inicijative Open Balkan.

Tagovi:
Pročitajte još: