fbpx
10°C
Clear sky

Izdvajamo: MUP zvanično zabranio Evroprajd

aktuelno - MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je šetnju Evroprajda 2022. i porodičnu šetnje “antiglobalista” u Beogradu, koje su bile najavljene za subotu 17. septembra. MUP je saopštio da je rešenje kojim ne dozvoljava dve šetnje doneo nakon bezbednosne procene, kojom je utvrdio da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana. “Imajući u vidu da, prema prijavama, obe šetnje treba da se održe u neposrednoj blizini, jedna u okviru manifestacije ”Evroprajd 2022” i druga u organizaciji građana čiji su stavovi suprotni sa stavovima pripadnika LGBT populacije, a koji otvoreno izražavaju protivljenje održavanju manifestacije ”Evroprajd 2022”, procenjeno je da postoji opasnost da će doći do napada i sukoba, kao i opasnost od nasilja, uništavanja imovine i drugih oblika narušavanja javnog reda u većem obimu”, naveo je MUP.

Vučić: Nikad bolje i stabilnije javne finansije nismo imali

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je u parlamentu, da javne finansije nikad nisu bile bolje i stabilnije, odbacujući kritike na račun kredita koji je država uzela od Ujedinjenih Arapskih Emirata. Vučić je ukazao da tržište kapitala „de fakto“ ne funkcioniše, da je novac najskuplji u istoriji. „Obezbedite milijardu po kamatnoj stopi od tri odsto… Nema zemlje koja nema deficit, u uslovima rata, korone i svega drugog. Mi da izlazimo na tržište, to bi bili krediti od sedam, osam odsto, jer nismo uveli sankcije, nismo ni EU ni NATO zemlja, a ne zbog stanja javnih finansija“, rekao je Vučić.

Auto-moto berza od petka do nedelje na Novosadskom sajmu

Od petka do nedelje na Novosadskom sajmu biće održana 4. Auto moto berza, specijalizovana priredba koju organizuju Savez vozača Vojvodine i Novosadski sajam. Predsednik Saveza vozača Vojvodine Marko Topo rekao je da je ove godine posebno interesantna drift vožnja koja bi trebalo da bude u Novom Sadu. “To bi trebalo da budu najkvalitetniji vozači drift vožnje, koje smo spojili sa karting trkama, što promotivnim što nekim takmičarskim”, rekao je on. Topo je ocenio da će ove godine manifestacija podsećati na Las Vegas, te da je za to dobra podrška petogodišnji ugovor sa Sajmom.

Počela kampanja posvećena zelenom preduzetništvu

U okviru mini kampanje “Zeleno preduzetništvo” danas je u Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad održana prva u nizu radionica sa temom “Marketing u funkciji razvoja poslovanja”. Kako se navodi u saopštenju PKS ovakve i slične edukacije biće organizovane i u drugim gradovima od Niša preko Kragujevca, Užica, Beograda do Subotice. Cilj kampanje je razvoj i promocija preduzetništva, sa fokusom na razvijanje ekološki odgovornijeg preduzetništva, kao i stvaranja ravnomernog i pozitivnog uticaja na društvo i životnu sredinu, istakla je direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić.

Mali: Povećanje minimalca za 14,3 odsto najveće do sada

Od 1. januara minimalna cena rada u Srbiji biće 230 dinara po satu, odnosno 40.020 dinara mesečno, što je povećanje od 14,3 odsto, objavio je ministar finansija Siniša Mali. Na konferenciji za medije posle sednice SES on je objasnio da je to procentualno gledano najveće povećanje ikada. Dodao je da je takva odluka države balans između zahteva sindikata i poslodavaca, kao i nastojanja da se zaštiti standard zaposlenih, ali i da budu sačuvana radna mesta. Mali je rekao i da je na taj način očuvan trend povećanja minimalne zarade koja su mnogo veća od inflacije.

Danas nastavak sednice o KiM

Narodna Skupštine Srbije završila je sinoć rad posle desetočasovne rasprave o KiM a posebna sednica biće nastavljena danas u 10 sati. Poslanicima je Izveštaju o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini u periodu od 15. juna 2021. do 1. septembra ove godine predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je pozvao sve poslaničke grupe da glasaju za izveštaj, jer bi, kako je rekao, jedinstvo o ovom pitanju bilo važno i za sliku Srbije u svetu. Vučić je posebno zahvalio predstavnicima Srba sa KiM kojima nije bilo teško da ceo dan provedu na sednici.

Tagovi:
Pročitajte još: