Izdvajamo: Novim zakonom o legalizaciji svi objekti izgrađeni pre 2015. automatski u katastru

Novim zakonom koji je u pripremi, svi objekti izgrađeni za lično stanovanje podignuti do 2015. godine dekretom će biti upisani u katastar. Novi krug ozakonjenja, kako pišu Novosti, najviše će biti usmeren ka najsiromašnijim građanima koji su napravili prekršaj da bi stekli krov nad glavom. Strogo će se voditi računa da objekti izgrađeni u poslednjih šest godina nikako ne budu legalizovani jer su njihovi vlasnici počinili krivično delo i svi će biti procesuirani. Šansu za čiste papire neće imati oni koji su zidanjem kršili zakone sa ciljem da zarade ili prošire biznis. Propisi će se najstrože odnositi prema pojedincima koji počnu da kopaju temelje bez papira nakon što je najavljen novi zakon.

Fabrici: Do kraja godine Srbija kreće dalje na putu ka EU

Odlazeći ambasador EU Sem Fabrici izjavio je da u Srbiji za godinu i po dana nije otvoreno nijedno novo poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU zbog pandemije kovida i promene metodologije, ali je dodao da je uveren da će Srbija do kraja godine krenuti dalje. “Na konferenciji u junu vidimo pozitivnu poruku – reforme ponovo kreću, Srbija pojačava dinamiku reformi i da nove klastere treba otvoriti do kraja godine. To je mogućnost, na to se treba fokusirati. Uveren sam da će Srbija do kraja godine krenuti dalje”, napominje Fabrici.

Obijen stan jedine Srpkinje u Ðakovici

Dragici Gašić, jedinoj Srpkinji u Ðakovici, obijen je stan, saopštio je Privremeni organ Opštine koji insistira da međunarodni autoriteti hitno preduzmu sve neophodne mere kako bi se taj užasni teror nad nedužnom Srpkinjom zaustavio bez odlaganja. Kako navode, bilo je dovoljno samo dva dana da Dragica Gašić bude van svog stana u Ðakovici da bi njene komšije i sugrađani još jednom na najprimitivniji, najbrutalniji i najsramniji način pokazali svoje pravo lice.

Mali: Šoškić pokušava da unizi rezultate koje Srbija postiže

Ministar finansija i član Predsedništva SNS Siniša Mali reagovao je na najnovije kritike bivšeg guvernera NBS i profesora Ekonomskog fakulteta Dejana Šoškića i konstatovao da se on “ponovo stavlja u službu onih koji konstantnim lažima pokušavaju da se ubace u fotelju, kako bi nastavili da kradu”. Mali je konstatovao da Šoškić maliciozno pokušava da unizi rezultate koje Srbija postiže, te da realne podatke zamenjuje onima koji bi bili mili i njemu i njegovom nalogodavcu, po čijim se medijima šepuri, govoreći neistine.

Nedimović danas na sastanku sa proizvođačima mleka

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će danas imati sastanak sa proizvođačima mleka u Srbiji, kojima će država pokušati da reši probleme. “Svi ”inputi” u njihovoj poljoprivrednoj proizvodnji su skočili, a naročito nam je problem u centralnoj Srbiji, pošto su u Vojvodini dobili državno zemljište po povlašćenim cenama na osnovu stoke koju imaju”, rekao je Nedimović. Istakao je da država daje subvencije po svakoj kravi od 25.000 dinara, premiju od sedam dinara po litri mleka, što po jednoj kravi kada se sve sabere bude 500 – 600 evra.

Selaković završio posetu Azerbejdžanu: Dobri razgovori u Bakuu

Cilj posete Azerbejdžanu bilo je jačanje političkih odnosa, ali i priprema za posetu predsednika Ilhama Alijeva Srbiji u oktobru, poručio je šef srpske diplomatije Nikola Selaković, koji je završio zvaničnu trodnevnu posetu toj zemlji. Selaković je posle Poslovnog foruma u Bakuu, na kome se okupilo i 10 srpskih kompanija, rekao da se u prethodnim danima razgovaralo o jačanju saradnje dve zemlje, pre svega na polju ekonomije.

Gojković posetila dvorac Nojhauzen u Srpskoj Crnji

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković posetila je čuveni dvorac Nojhauzen u opštini Srpska Crnja i tom prilikom istakla da je projekat “Dvorci Srbije” pokrenula kako bi Srbija zaštitila kulturno nasleđe i iskoristila njegov potencijal da se upotpuni kulturni sadržaj i turistička ponuda naše zemlje. Potpredsednica Vlade – Gojković je napomenula da, po popisu koji je urađen u Srbiji, postoji 118 objekata koji spadaju u kategoriju dvoraca, vila i letnjikovaca.

Brnabić sa delegacijom Atlantskog saveta SAD

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa delegacijom Atlantskog saveta, koju predvodi direktor Centra za Evropu Benjamin Hadad, o aktuelnoj situaciji u regionu, evropskim integracijama i mogućnostima unapređenja odnosa Srbije i SAD. U razgovoru sa predstavnicima ove organizacije, premijerka je izrazila zabrinutost zbog aktuelne političke situacije u regionu, navodeći da bi pažnja regiona morala više biti usmerena, pre svega, na oporavak ekonomija i stvaranje strategije za izlazak iz krize nakon pandemije.

Ministar Udovičić čestitao zlatnu medalju Milici Mandić

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić čestitao je danas taekvondistkinji Milici Mandić osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju, u kategoriji preko 67 kilograma. “Drugi put olimpijska šampionka naša Milica Mandić – neustrašiva i nepokolebljiva, inspiracija i sinonim pobede godinama unazad! Hvala ti za svaki sekund tebe i na borilištu i van njega, hvala za ponos Srbije čiji si simbol, hvala što srpska himna odzvanja svetom i zastava Srbije prekriva nebo”! napisao je Udovičić u čestitci.

Vučić danas i sutra u Skoplju sa Zaevom i Ramom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas i sutra u Skoplju, gde će se sastati sa predsednicima vlada Severne Makedonije Zoranom Zaevom i Albanije Edijem Ramom u okviru inicijative za saradnju poznate pod nazivom “Mini Šengen”. Vučić će tokom boravka u Skoplju sa premijerima Zaevom i Ramom učestvovati 29. jula na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju u organizaciji privrednih komora Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Predsednik Srbije najavio je prošle sedmice da će na regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative “Mini Šengen” i da će biti potpisana tri sporazuma, kao i da će na graničnim prelazima u narednom periodu biti napravljene “brze trake” za brži prolaz ljudi iz regiona, kao što postoje posebne trake za ljude iz Evropske unije na ulazu u evropske zemlje.