fbpx
10°C
Clear sky

Izdvajamo: Od izvoza malina 50 miliona evra više nego prošle godine

aktuelno - maline

Podaci za prvih sedam meseci ove godine, govore da je Srbija izvezla maline u vrednosti od skoro 300 miliona evra, što je oko 50 miliona evra više nego prošle godine, kaže savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković. Sa druge strane, kaže, količine koje izvozimo se smanjuju, pa je tako Srbija prošle godine u ovo vreme imala već 66.000 tona izvezeno, a ove praktično 44.000 tona. On je dodao da se beleži izvoz i rast i kod povrtarske proizvodnje. “Najviše je poskupeo krompir, ali to je očekivano, jer smo imali veliku sušu tokom godine, pad proizvodnje zbog nešto lošije cene iz prethodne godine, što je sve uslovilo da poraste cena krompira”, rekao je Đaković.

Vučić: Važno da čuvamo poziciju nezavisnosti i dobrih odnosa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je imao mnogo bilateralnih razgovora, među kojima i sastanak sa šefom kineske diplomatije Vang Jiem sa kojim je razgovarao o odnosima Srbije i Kine. Vučić je istakao da je važno za Srbija čuva svoju poziciju nezavisnosti, i dobre odnose sa Kinom. Ukazao je da je i u razgovoru sa američkim partnerima rekao šta misli o dolasku Kineza u Smederevo i Bor, te naglasio da uvek govori isto, što je preneo i Vangu.

Krkobabić: Novi žitelji u 69 napuštenih kuća

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić danas je posetio Bačku Palanku gde je sredstvima iz programa ministarstva kupljeno i useljeno 69 kuća. “U Bačkoj Palanci je 69 napuštenih kuća dobilo 111 novih žitelja i 76 dece. Ovo je pogranična opština u punom razvoju gde mladi ostaju, a njihovi vršnjaci iz drugih mesta žele da dođu”, rekao je ministar. Dodao je da je naseljavanje praznih kuća imperativ za državu i da je to nacionalni i državni zadatak. Nakon radnog sastanka sa rukovodstvom opštine, kome je prisustvovao i predsednik Akademijskog odbora za selo akademik Dragan Škorić, ministar se zaputio u selo Pivnice koje je sa kupljenih 14, jedno od najuspešnijih sela u popunjavanju praznih seoskih kuća.

EPS se sprema za zimsku potrošnju, štednja ipak potrebna

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Ministarstvo donošenjem novog zakonodavnog okvira i sprovođenjem programa energetske efikasnosti, napravilo prve korake ka smanjenju potrošnje električne energije. Navela je da je država obezbedila dovoljne količine energije i energenata za predstojeću zimu, ali da je za dugoročnu energetsku bezbednost zemlje neophodno da se investira i da se nastave energetska tranzicija, diverzifikacija u gasnom sektoru i regionalno povezivanje. „Situacija u kojoj se nalazi ceo svet nalaže da se razgovara o energetici i snabdevanju tokom ove zime, ali vreme je već da pričamo i o sledećoj zimi”, upozorila je ministarka Mihajlović.

Privreda zainteresovana da proizvodi struju za svoje potrebe

Za samo nekoliko meseci, koliko je prošlo od donošenja propisa, 206 domaćinstava i 27 privrednih subjekata u Srbiji steklo je status kupca – proizvođača električne energije, dok je 96 privrednih subjekata i 262 domaćinstva podnelo zahtev za taj status. Ovo je rekla Vera Ražnatović, savetnik u Udruženju za energetiku PKS na jednoj od radionica za predstavnike poslovne zajednice koje u okviru “Better Energy” projekta PKS organizuje u saradnji sa USAID.

Er Srbija: Karte za letove Beograd-Rusija kupuju se ranije

Zbog izuzetno velike tražnje od marta ove godine karte za letove Er Srbije između Beograda i destinacija u Ruskoj Federaciji mogu se kupiti samo više dana pa i više nedelja unapred, saopštila je danas Er Srbija, a povodom, kako kažu, spekulacija u nekim medijima i na društvenim mrežama o ceni karata na toj relaciji. Er Srbije navodi da su već duže karte za sve letove u septembru rasprodate, a da za letove u oktobru ima još veoma malo karata za prvu polovinu meseca.

Tagovi:
Pročitajte još: