Izdvajamo: Od sredine aprila građani Srbije ponovo u Grčku

Od sredine aprila građani Srbije ponovo u Grčku 

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da će građani Srbije moći, pod određenim uslovima, da putuju u Grčku od 14. maja, preko Severne Makedonije, ali da će i ranije – sredinom aprila, u tu zemlju moći da uđu iz Bugarske, uz potvrdu o vakcinaciji ili sa antigenskim testom. Matić je rekla da se radi na tome da oni koji putuju na more, mogu preko turističkih agencija da se prijave i za vakcinaciju. Naši građani će po svemu sudeći moći da putuju i u Hrvatsku i Tursku.

Mihajlović: Zaštita životne sredine je iznad politike

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas da je zaštita životne sredine pitanje koje je izvan politike i da je država otvorena za sve predloge bez obzira od koga dolaze. “Životna sredina je javno dobro i važna je za sve, bez obzira da li je neko u Vladi, u civilnom društvu, da li ne podržava Vladu u svemu. U tome smo zajedno i svaki predlog koji može da unapredi životnu sredinu je dobro došao. Međutim, kao i kad je u pitanju borba protiv nasilja nad ženama i devojčicama, koje ne sme da se zloupotrebljava u političke svrhe, to je isto slučaj i sa zaštitom životne sredine, koje takođe ne bi smelo da se politizuje”, rekla je Mihajlovićeva.

Dačić: Razlikovati predloge za promenu Ustava i pisanje akta

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, izjavio je da je od Vlade stigao predlog promene Ustava, ali da treba razlikovati sam predlog za promenu ustava od pisanja samog akta. Dačić je rekao da se ne pišu sada konkretno amandmani, nego se kaže da treba da se promeni deo ustava koji se tiče izbora sudija. On je naveo da je ideja da se ide dalje u nezavisnost pravosuđa i da se, ako bude prihvaćen predlog za promenu Ustava, ide dalje na pisanje teksta.

Brnabić: Protest u Beogradu najstrašnije kršenje mera

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da ono što je viđeno na jučerašnjem ekološkom protestu u Beogradu, predstavlja najstrašnije kršenje mera. “Videli smo masovna okupljanja ljudi gde je većina bila bez maski a distanca se nije držala”, rekla je Brnabić. Premijerka je ocenila kao najtužnije i najlicemernije to što je na skupu govorio i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić i okupljenima rekao da imaju podršku lekara i da je on zadovoljan što se okupio veliki broj ljudi. “Sigurna sam da lekari ne bi mogli da podrže takvo masovno okupljanje u situaciji kada imamo blizu 8.000 hospitalizovanih i više od 3.000 zaraženih dnevno”, rekla je Brnabić.

Vujović o „ekološkom ustanku“ – To je paravan za politički protest, iza lažne brige za životnu sredinu kriju se protagonisti propale politike

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović ocenila je danas da je tzv. “ekološki ustanak” paravan za politički protest u organizaciji pojedinaca koji na pitanjima ekologije pokušavaju da uberu političke poene, obmanjujući na taj način građane koje zaista interesuje stanje i kvalitet životne sredine. “Iza lažne brige za životnu sredinu kriju se protagonisti propale politike i lažni zaštitnici životne sredine, koji su često potpomognuti spolja. Šta god da uradim kao ministarka zaštite životne sredine i koju god meru da donese Vlada Srbije, oni će se držati svoje političke agende”, navela je Vujović.

Petković o napadu srpskih mladića na KiM: Zahtevamo hitnu reakciju međunarodnih predstavnika

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je brutalni fizički napad Albanaca na dvojicu srpskih mladića u severnoj Kosovskoj Mitrovici, koji su mirno sedeli i nisu davali nikakav povod za takav čin, bez sumnje etnički motivisan i posledica antisrpske retorike iz Prištine poslednjih nedelja. “O ovom aktu nasilja obavestili smo i Brisel i zahtevamo hitnu reakciju međunarodnih predstavnika, ali i snažan pritisak na vlasti u Prištini da počinioci ovog zlodela što pre budu otkriveni i adekvatno sankcionisani”, istakao je Petković.

Beograd u finalu izbora za najbolji Plan održive urbane mobilnosti u Evropi

Beograd je ušao u finale takmičenja u kategoriji za najbolji Plan održive urbane mobilnosti, u okviru takmičenja tokom Evropske nedelje mobilnosti 2020, čime je naša prestonica ušla u sam vrh evropskih gradova kada je reč o uspešnosti u konceptu održive urbane mobilnosti, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.
„U finalu su, uz Beograd, španski grad Bilbao i francuski Grenobl. Ovaj francuski grad je dobio status “Zelena prestonica Evrope” za 2023. godinu. Beograd je tako uz ova dva grada ponudio najbolji koncept održive urbane mobilnosti i iskreno se nadam da će naš grad pobediti u finalu. To je dokaz da u domenima ekologije i zaštite životne sredine radimo značajne stvari i taj mozaik se polako slaže“, istakao je gradonačelnik Radojičić.