fbpx
23°C
Few clouds

Izdvajamo: Ograničena cena peleta i privremeno zabranjen izvoz

aktuelno - pelet

Maksimalna maloprodajna cena peleta ne sme prelaziti 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima, odlučila je Vlada Srbije donoseći Uredbu o ograničenju visine cene peleta, a doneta je i Odluka o privremenoj zabrani izvoza peleta i određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju. Uredba je doneta na inicijativu Ministarstva rudarstva i energetike, a u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacijama, Ministarstvom poljoprivrede, skladištarima, peletarima, kao i Upravom za šume, JP „Srbijašume”. Takođe, ova uredba će biti na snazi 90 dana od dana stupanja na snagu.

Novom Uredbom cena hleba ograničena na 53,5 dinara

Na sednici Vlade Srbije usvojena je Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna „T-500“, u cilju dalje zaštite životnog standarda stanovništva Republike Srbije, imajući u vidu da tržište još uvek nije stabilizovano, saopšteno je iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Uredbom se uređuje obavezna proizvodnja i promet hleba, maksimalna visina marži, remitenda i rokovi plaćanja privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom hleba. Novom Uredbom ograničena je maloprodajna cena hleba od brašna T-500, na 53,50 dinara, dok je maksimalna proizvođačka cena ograničena na 45,88 dinara.

Do sredine avgusta 9 ugovora, 320 mln evra, 2500 radnih mesta

Do sredine avgusta biće potpisano devet novih ugovora radi realizacije investicionih projekata vrednih 320 miliona evra koji će obezbediti 2.500 novih radnih mesta što je novi investicioni zamah u Srbiji, navodi Ministarstvo privrede. Ministarka privrede Anđelka Atanasković izjavila je da Ministarstvo privrede s posebnom pažnjom ističe reinvesticije, jer nova ulaganja istih privrednih društava predstavljaju potvrdu privredne i političke stabilnosti Srbije i stabilnosti investicionog ambijenta.

Neće biti zabrane izvoza suncokreta

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je obećao da neće biti zabrane izvoza suncokreta što je jako dobro za poljoprivrednike, rekao je danas posle sastanka u ministarstvu predsednik Udruženja poljoprivrednika i seljaka Srbije Vukašin Baćina. “Kad nema zabrane i cena može da se tržišno formira”, ocenio je on. Naglasio je da je još četiri njihova zahteva ministar uzeo u razmatranje dok ih je za peti, koji se tiče naplate takse za odvodnjavanje, uputio na pokrajinskog premijera Igora Mirovića.

Sve spremno za početak radova na staničnoj zgradi u Prokopu

Železnica je dobila građevinsku dozvolu i sve je spremno za početak radova na izgradnji moderne stanične zgrade u železničkoj stanici Beograd Centar u Prokopu, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović. “Uradili smo betonsku konstrukciju u Prokopu i stavili stanicu u funkciju glavne železničke stanice. Ima šest perona i 10 koloseka, površina ove betonske konstrukcije je 50.000 kvadrata i stvoreni su uslovi da krenu radovi sa glavnom železničkom zgradom”, rekao je Momirović.

Tagovi:
Pročitajte još: