Izdvajamo: Osniva se Nacionalni centar za razvoj deteta

Osniva se Nacionalni centar za razvoj deteta

Srbija će kroz dve godine dobiti Nacionalni centar za rani razvoj deteta i inkluziju ”Ukras sveta”, koji će pružiti sveobuhvatni pristup za sva pitanja i intervencije koje se odnose na rani razvoj deteta, što je posebno važno za decu kod koje je otkriveno zaostajanje u razvoju, ali i njihovim roditeljima. Reč o državnom projektu u koji će biti uloženo između 20 i 22 miliona evra. Centrar će na planiranoj površini od oko 17.000 kvadratnih metara imati bazen, fizio-sale, senzornu sobu, trenažni centar, manjež sa zoološkim vrtom, prostor za hipoterapiju, baštu za uzgajanje biljaka…

Otkazana sednica Odbora o autentičnim tumačenjima Zakona o zaštiti potrošača

Sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo na kojoj je trebalo da budu usvojena autentična tumačenja tri zakona koja se tiču sporova građana sa bankama, neće biti održana. Poslanik SNS Vladimir Đukanović objavio je sinoć na Fejsbuku da je zamolio kolege poslanike da povuku iz skupštinske procedure zahteve za autentičnim tumačenjem tih zakona. “Razgovarao sam sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i on se složio da ovim putem zamolim kolege narodne poslanike, koji su podneli zahteve za autentičnim tumačenjem članova Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, da te zahteve povuku iz procedure”, naveo je Đukanović.

MTU Aero Engines počinje gradnju fabrike u Novoj Pazovi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas u Novoj Pazovi početku radova na izgradnji postrojenja za popravke avio-motora kompanije MTU Maintenance Serbia d.o.o (deo kompanije MTU Aero Engines AGE. “MTU sada širi svoju svetsku mrežu lokacija otvaranjem nove fabrike za popravku delova motora u Novoj Pazovi, u Srbiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prepoznao je ovu posvećenost kao ključan i odlučni korak za razvoj vazduhoplovne industrije u Srbiji”, navedeno je u saopštenju nemačke kompanije.

“Zlatno povezivanje” gasovoda kod Horgoša

Spajanje interkonektora na blok stanici od Bugarske preko Srbije do mađarske granice, sa mađarskim gasovodnim sistemom, ozvaničeno je danas predajom potpisanog ugovora između “Srbija gasa” i mađarskog transportera gasa FGSZ-u, čime su rešeni svi međusobni uslovi transporta gasa preko dveju granica.

Predsednik Srbije uputio saučešće povodom tragedije na Filipinima

Predsednik Aleksandar Vučić uputio je saučešće povodom pogibije filipinskih vojnika u avionskoj nesreći prilikom sletanja. U telegramu saučešća se navodi: “Iako je u ovakvim trenucima teško naći reči utehe za one koji su izgubili svoje najbliže, znajte da građani Republike Srbije dele njihovu tugu. Uveren sam da ostaje plemenito sećanje na ljude koji su izgubili život na vojničkoj dužnosti, što je najveća žrtva koja se može prineti domovini”, navodi se u pismu predsednika Vučića predsedniku Duterteu“.

Palmer: Priština mora da primeni sporazum o ZSO

Sporazum o Zajednici srpskih opština je obaveza koju su kosovske institucije preuzele i moraju da ga primene, poručio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer. Palmer je, povodom najave Prištine da će tužiti Srbiju za genocid, rekao da takav pristup neće doprineti rešavanju problema između dve strane.

Danas stiže supstanca za vakcinu Sputnjik V

Ministar u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom, Nenad Popović, najavio je da će danas u Srbiju biti dopremljena značajna količina supstance za proizvodnju vakcine Sputnjik V na Institutu Torlak. “Radi se o količini supstance dovoljnoj za proizvodnju preko 250.000 doza komponente 1. Posle desetak dana, prema najavama naših ruskih partnera, u Srbiju bi trebalo da bude dopremljena supstanca za proizvodnju iste količine vakcina komponente 2. Očekujemo da će Torlak u sledeće dve nedelje imati oko 550.000 vakcina Sputnjik V komponente 1 i komponente 2”, rekao je Popović.

Ministar poljoprivrede: Protivgradnim raketama šteta svedena na minimum

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je grad u okolini Čačka, u zavisnosti od voćnjaka do voćnjaka i od sela, “napravio između 10 i 30 odsto štete” i ocenio da bi bila i mnogo veća da nije bilo protivgradnih raketa. „Imali smo 18.500 protivgradnih raketa pre početka sezone, to je za 50 odsto više nego ijedne godine ranije. Mi smo prošle nedelje za tri dana ispalili skoro 5.000 raketa. Toliko je 2015. godine potrošeno za celu godinu i sada nabavljamo još 5.000 raketa, tako da mi smo potpuno spremni”, ocenio je Nedimović.