Izdvajamo: Osnovana Parlamentarna mreža za digitalnu bezbednost

Osnovana Parlamentarna mreža za digitalnu bezbednost

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu za četiri godine od osnivanja primio je 21.304 poziva, izjavila je ministarka Tatjana Matić na osnivačkom sastanku Parlamentarne mreže za digitalnu bezbednost, čiji će akcenat u delovanju biti na deci. – Od svih tih poziva upućenih na telefon 19833 ili preko online platforme „Pametno i bezbedno“ formirano je 4.120 predmeta, a 276 je prosleđeno drugim nadležnim institucijama, rekla je Matić. Predsednica Parlamentarne mreže Katarina Rakić naglasila je da roditelji moraju biti prva linija odbrane dece od opasnosti u digitalnom svetu. “Možemo doneti najbolji zakon, ali roditelji moraju stajati iza dece, moraju se edukovati o bezbednosti na internetu, posebno imajući u vidu frapantnu činjenicu da samo 17 odsto njih ume da prepozna i spreči problem”, rekla je Rakić.

Nova platforma za elektronsko slanje faktura

Domaća kompanija Insepšn (Inception) saopštila je danas da je kreirala platformu za elektronsko slanje računa e-pismonoša, koja je usklađena sa novim Zakonom o elektronskom fakturisanju. Insepšn podseća da će se ovaj zakon primenjivati od 1. januara sledeće godine na preduzeća iz javnog sektora, kao i na privatna preduzeća koja posluju sa javnim sektorom, a da će od 1. januara 2023. godine svi privredni subjekti morati da svoje račune šalju elektronskim putem. 

Dačić: Srbija zaslužuje da bude punopravni član Frankofonije

Srbija zaslužuje status punopravnog člana Frankofonije, izjavio je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i dodao da naša zemlja deli sve vrednosti te međunarodne organizacije čiji je moto jednakost, komplementarnost i solidarnost. Dačić je naveo da je Srbija više nego zainteresovana da u okviru Frankofonije razvija svoje odnose sa državama i narodima koje dele zajedničke vrednosti, te da očekuje da dosadašnji napori budu verifikovani i kroz punopravno članstvo u toj organizaciji, jer, kako je naglasio, Srbija taj status zaslužuje.

Lo Kaso: Srbija faktor stabilnosti u regionu

Ambasador Italije Karlo Lo Kaso pohvalio je rukovodstvo Srbije na odličnom sprovođenju vakcinacije i ocenio da je Srbija faktor stabilnosti u regionu, o čemu svedoči i činjenica da je Srbija otvorila vrata i za druge građane susednih zemalja da se vakcinišu. Upravo ovakva vest je dobila odjek u celom svetu i predstavlja najbolju potvrdu o kapacitetu Srbije, istakao je italijanski ambasador na sastanku sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Skupštine.

Brnabić: Cilj je zaštita ugroženih i olakšanje obaveza

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima frilensera o pitanjima uređenja poreskih obaveza frilensera i predstavila rešenje koje je izradio tim vlade, saopšteno je iz Vlade Srbije. Brnabić se odvojeno sastala sa predstavnicima Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije i sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu. Premijerka Brnabić istakla je da je cilj rešenja koje je izradio tim vlade, pre svega zaštita socijalno najugroženijih kategorija i maksimalno olakšanje obaveza, uz očuvanje poreskog sistema Republike Srbije.

Robna razmena Srbije i Češke u 2020. blizu 1,2 milijarde evra

Ministri spoljnih poslova Srbije i Češke, Nikola Selaković i Tomaš Petriček, pozdravili su održavanje privrednog foruma dve zemlje u uslovima pandemije virusa kovid-19, ističući da saradnja dve zemlje dobra sa prostorom za napredak. Ministar Selaković, kazao je da je ekonomska saradnja Srbije i Češke zasnovana na razvijenoj trgovinskoj razmeni i rastućim češkim investicijama. Prema njegovim rečima, ukupna robna razmena u 2020. godini iznosila je blizu 1,2 milijarde evra i zabeležila je pad od dva odsto u odnosu na 2019. “Izvoz u vrednosti od 635,2 miliona evra zabeležio je povećanje od 9,1 odsto dok je uvoz smanjen za 12,7 odsto”, kazao je Selaković.

Milion dolara pomoći za male biznise

Za male biznise ove godine je opredeljeno milion dolara bespovratne pomoći putem projekta “Star tek”. Otvoren je javni poziv za dodelu sredstava, a pravo prijave imaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća i timovi fizičkih lica do pet članova. Rok za prijave je 4. jun. “U prvom delu su grantovi do 25 hiljada dolara, u drugom do 50 i u trećem 100 hiljada dolara. Naši privrednici da primete da je naš orijentacioni plan da tih najvećih grantova bude najmanje da bismo što više sredstava mogli da opredelimo za mala i srednja preduzeća i početnike u poslovanju”, rekao je Dušan Vasiljević iz NALED-a. 

Selaković u Italiji: Planiran niz sastanaka tokom dvodnevne posete

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković boraviće 31. marta i 1. aprila u zvaničnoj poseti Italiji. Prvog dana boravka u Rimu, šef srpske diplomatije imaće niz sastanaka u italijanskom parlamentu. Selaković će razgovarati sa predsednikom Komisije za spoljne poslove Senata senatorom Vitom Petročelijem, predsednikom Komisije za spoljne i evropske poslove Doma poslanika Pjerom Fasinom, kao i sa predsednikom parlamentarne Grupe prijateljstva Srbija-Italija Paolom Rusom. Kako je najavljeno, ministar će se obratiti članovima Komisije za spoljne i evropske poslove Doma poslanika.

Mali: Posebna pomoć za firme kojima su prihodi pali više od 20 odsto

Kako bi se očuvala likvidnost privatnog sektora, država je odlučila da produži postojeću garantnu šemu, a uspostavljena je i nova garantna šema za podršku najugroženijim preduzećima. Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali otkriva da proširenje garantne šeme sa sobom nosi dve bitne izmene. – Prva izmena, u odnosu na prethodni period, odnosi se na maksimalne vrednosti kredita koje banke mogu da plasiraju sa garancijom države, a koje se uvećava za 500 miliona evra, tako da će iznositi ukupno 2,5 milijardi evra. Druga izmena se tiče perioda raspoloživosti ovakvih kredita. Naime, ovi krediti biće raspoloživi do 30. juna 2022. godine – rekao je Mali.

Srbija izvezla prehrambene proizvode za 4,2 milijarde dolara

Srbija  je u 2020.godini, koju je obeležila pandemija korona virusa, izvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ukupne vrednosti 4,2 milijarde dolara, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. On je istakao da je taj iznos 2017.godine bio 2,8 milijardi dolara, a recimo pre pet godina 1,9 milijardi dolara, navodeći da se to dogodilo jer je Srbija pronašla nova tržišta i zato što je imala kvalitetnu robu koju je mogla da ponudi.