fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Pokrajinska vlada izdvojila sredstva za otvaranje nova 174 radna mesta

aktuelno - ugovori za posao

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović dodelio je ugovore u oblasti zapošljavanja po osnovu konkursa za samozapošljavanje, za zapošljavanje nezaposlenih lica i za sprovođenje javnih radova. Reč je o sprovođenju mera aktivne politike zapošljavanja na osnovu Pokrajinskog akcionog plana zapošljavanja u AP Vojvodini za 2022. godinu, koji je Pokrajinska vlada usvojila početkom godine, kako bi se omogućilo povećanje zaposlenosti u Pokrajini. “Zahvaljujući ovim merama Pokrajinske vlade, 174 lica iz Vojvodine ove godine su dobila posao i šansu da zajedno sa svojim porodicama grade budućnost. Nastavićemo da se borimo za što veći broj zaposlenih u Vojvodini jer je to jedan od najvažnijih pokazatelja uspeha društva”, naveo je Mirović.

Za vaučere se do sada prijavilo 105.544 građana

Za vaučere za odmor u Srbiji zaključno sa jučerašnjim danom prijavilo se 105.544 građana, a najviše su zainteresovani penzioneri, izjavio je vršilac dužnosti direktora JP “Pošta Srbije” Zoran Ðorđević. “Noćas smo završili sa 105.544 prijave. Bilo je oko 25.000 građana koji su se prijavili za onih dodatnih 10.000 dinara i ima još dosta prostora za vaučere”, rekao je Ðorđević.

Srbija može da se približi EU u odvajanju komunalnog otpada

Srbija može da se približi standardima Evropske unije kada je u pitanju odvajanje komunalnog otpada, izjavio je šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre. On je u za Novosti rekao da standardi Srbije kao i EU zahtevaju odvajanje otpada i da je cilj EU da reciklira 50 odsto komunalnog otpada. Na pitanje šta očekuje od Projekta za separaciju kućnog otpada u četiri regiona Srbije koje je otvorio početkom juna u Sremskoj Mitrovici, Žiofre kaže da je taj projekat prva inicijativa za reciklažu tog tipa u Srbiju koju finansira EU. “Možda će biti prva ove vrste među zemljama kandidatima za članstvo u EU u regionu. EU i zemlje članice EU su u prošlosti sarađivale sa brojnim lokalnim srpskim vlastima na manjim pilot projektima, ali očekuju da će biti u budućnosti biti akcije većeg obima”, kazao je Žiofre.

Mihajlović: Uradićemo sve da budemo energetski stabilni

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila da će država uraditi sve što je u njenoj moći da obezbedi dovoljne količine energije i energenata za privredu i domaćinstva za narednu zimu, kao i da neće biti restrikcija i nestašica. „Srbija se mesecima sprema za predstojeću zimu, sve vreme radimo na tome da obezbedimo dovoljne količine energenata za 60, a verujem da ćemo uspeti i za 90 dana. Znamo šta je teška zima, pamtimo i 1999. godinu i restrikcije i zato radimo sve što je u našoj moći da imamo dovoljno energije i energenata, pritom razmišljamo i o tome šta sve može da se desi u drugim državama. Kritičnije od nabavke naftnih derivata i gasa, jeste pitanje električne energije koja će nas mnogo koštati. Mi sada uvozimo između 5 i 7 odsto od ukupne dnevne potrošnje, a zimi će to biti i više od 20 odsto. Delom je to zbog krize koja je globalna, a delom krivica onih koji su neodgovorno rukovodili Elektroprivredom Srbije“, rekla je ministarka.

Za 6 meseci zaposleno 32.000 ljudi iz osetljivih grupa

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić rekla je da je od početka godine u Srbiji evidentirao više od 32.000 slučajeva zapošljavanja iz kategorija teže zapošljivih grupa, među kojima je više od 26.000 mladih. Kisić je prisustvovala obeležavanju početka sprovođenja namenske kreditne linije koja ima za cilj pružanje podrške zapošljavanju i stručnom usavršavanju lica iz osetljivih društvenih grupa, a sprovode je Unikredit banka i Evropska investiciona banka, saopštili su iz resornog ministarstva. Ona je naglasila da su zapošljavanju teže zapošljivih grupa u Srbiji doprinele i mere aktivne politike zapošljavanja koje sprovodi država.

Prijave vinara za prvi sajam vina Otvorenog Balkana

Privredna komora Srbije pozvala je proizvođače vina i vinarije iz čitavog regiona da se prijave za učešće na Prvom međunarodnom sajmu vina “Wine Vision by Open Balkan”. Prijave su otvorene do 11. jula, a taj sajam vina biće održan od 1. do 4. septembra u Beogradu pod okriljem inicijative Otvoreni Balkan. Organizatori su partnerski zemlje osnivači inicijative Otvoreni Balkan – Srbija, Severna Makedonija i Albanija.

Tagovi:
Pročitajte još: