fbpx
9°C
Clear sky

Izdvajamo: Preduzetnice koje proizvode hranu konkurišu za tržište SAD

aktuelno - srbija

Žene preduzetnice sa Zapadnog Balkana, čije se kompanije bave proizvodnjom hrane, do 3. oktobra mogu da se prijave na konkurs u okviru projekta “Zene u izvozu hrane” (WEXPORT FOOD), kako bi njihovi proizvodi postali deo američkog tržišta putem platformi Amazon i Valmart. To je rečeno u Privrednoj komori Srbije na konferenciji “Žene u srpskoj industriji hrane” organizovanoj u cilju promocije projekta „WEXPORT FOOD“ i podrške ženskog preduzetništva u Srbiji. Ispred „USAID CATALYZE“ Program za podsticanje rasta i razvoja malih i srednjih preduzeća (MSP) Dragana Bukvički je objasnila da je program “Žene u izvozu hrane” (WEXPORT FOOD) pokrenut sa ciljem da podrži 11 ženskih kompanija u prehrambenoj industriji iz zemalja Zapadnog Balkana, čiji će se selektovani proizvodi naći na elektronskim platformama za prodaju hrane u SAD, poput Amazona i Valmarta.

Vujović: Srbija za tri puta povećala klimatsku ambiciju

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da je revidiranim Nacionalno utvrđenim doprinosom, koji je Vlada usvojila u avgustu, Srbija povećala svoju klimatsku ambiciju za tri puta i time dala doprinos dostizanju globalnog cilja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, što će se pozitivno odraziti na privredu i kvalitet života građana. “Srbija je potvrdila svoju posvećenost borbi protiv klimatskih promena donošenjem Zakona o klimatskim promenama, kao i nedavnim usvajanjem Nacionalno utvrđenog doprinosa. Naša nova klimatska ambicija je da smanjimo emisije gasova sa efektom staklene bašte za 33,3 odsto do 2030. godine, u odnosu na 1990. godinu. Napore koje smo uložili u pripremu revidiranog cilja prepoznao je i pohvalio Sekretarijat Ujedinjenih nacija za klimatske promene, što potvrđuje da smo na dobrom putu po pitanju zaštite životne sredine i zajedničke borbe protiv klimatskih promena”, rekla je Vujović.

Neće biti restrikcija ni poskupljenja struje

Neće biti restrikcija električne energije i o tome ne razmišljamo, poručila je ministarka Zorana Mihajlović nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju u okviru projekta „Obnovljivi izvori energije okruga u Srbiji – faza 1“. Kako je navela, sve što je Vlada Srbije do sada uradila, a posebno od početka ove godine, dovoljna je osnova da možemo da imamo dovoljno električne energije. „Ono što ja stalno govorim i zašto smo insistirali na merama štednje, jeste da pokušamo da smanjimo potrošnju da ne bismo toliki novac davali na uvoz električne energije. Sve što nam treba mi ćemo uvesti od električne energije, uvozili smo do 4 do 11 odsto letos, doduše ovih dana imali smo vetar pa smo uspeli da proizvedemo nekih 4 do 7 posto naše potrošnje, pa smo čak uspeli nešto malo i da izvezemo, ali suštinski mi ćemo sigurno uvoziti električnu energiju tokom zime i svesni smo da će ta cena da bude visoka, i to je jedini razlog što molimo za štednju. Ne da bismo izbegli restrikcije, već da bismo manje novca platili“, objasnila je ministarka.

Vučić se sastao sa Guterešom na marginama GS UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, na marginama otvaranja Generalne debate 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. “Ozbiljan i otvoren sastanak sa Antoniom Guterešom tokom kojeg smo podelili zabrinutost sa sve veće globalne izazove sa kojima se svi suočavamo na brojnim poljima”, poručio je predsednik Srbije na Instagram nalogu “buducnostsrbijeav”.

Mali: Saradnja sa UAE donela Srbiji najuspešnije projekte

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima urađen je odličan posao za Srbiju i njene građane i očigledno je da opozicija ne može da podnese uspehe koje Srbija postiže u svetu, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali odgovarajući na napise u pojedinim opozicionim medijima koji navode da je kredit iz UAE, kako tvrde „najveća prevara Vučićeve vlasti”, saopštilo je Ministarstvo finansija. „Činjenica je da smo dobili kredit po kamatnoj stopi od tri odsto, u trenutku kada bismo se na međunarodnom tržištu zadužili po više nego duplo većim kamatnim stopama. Dakle, reč je o čistoj matematici i činjenicama koje govore u prilog tome da smo uradili dobar posao”, rekao je Mali.

Tagovi:
Pročitajte još: