fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Prvi inovativni medikamenti dostupni u junu

aktuelno - lekovi

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova “Inovia” Bojan Trkulja izjavio je da će prvi inovativni medikamenti biti dostupni građanima u junu, kad se završi proces centralizovane javne nabavke. On je najavio da će jedan deo tih lekova biti namenjen bolničkom lečenju, a drugi deo će biti dostupan građanima u apotekama za kućno lečenje. Trkulja je u razgovoru za “Politiku” rekao da do kraja godine očekuje još jedno proširenje liste značajnim brojem inovativnih lekova na teret Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Predsednik Srbije za obavezni vojni rok od 90 dana, Srbija vojna neutralna

Predsednik Vučić predložio je vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, koji bi trajao 90 dana, o čemu će odluku na kraju doneti parlament, posle široke javne rasprave. “Moj predlog je da se razmišlja o tome da se uvede obavezni vojni rok od 90 dana. Svaki muškarac može da posveti svojoj zemlji 90 dana, ne godinu niti šest meseci”, rekao je Vučić u obraćanju javnosti. Dodao je da je na nadležnim organima da pokažu računicu koliko bi nas to koštalo. On je pojasnio da se za obavezan vojni rok zalaže zbog toga što time muškarci nauče šta je država, vojska, rodoljublje, drugačiji je odnos prema poslu, prema obavezama, discipline… “Do toga da bismo time osnažili pogranične gradove. Južno od Čačka imamo malo vojnika. Mislim da je to dobar predlog, a na nadležnima vojnim organima i na parlamentu je da to prihvati ili odije, posle duge rasprave, za koju verujem da je pred nama”, rekao je Vučić.

Nove cene goriva: dizel 202,00 dinara, benzin 180,00 dinara

Evrodizel se od juče u 20 časova prodaje po ceni od 202,00 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 za 180,00 dinara za litar i ove cene važiće do petka, 13. maja, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Najviša maloprodajna cena derivata nafte utvrđena je u skladu sa članom 3. stav 4. Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte.

Mali: Srpska ekonomija je stabilna

Ministar finansija i potpredsednik Srpske napredne stranke Siniša Mali kaže da je srpska ekonomija u potpunosti stabilna i da su svi makroekonomski pokazatelji dobri. On je odgovarajući na saopštenje Dušana Nikezića iz Stranke slobode i pravde kazao da je fiskalni rezultat o kojem on govori bolji od planirane dinamike i to pored toga što smo se odrekli 20 odsto akcize na gorivo. Takođe, kako navodi ministar, ako se pogleda rast BDP-a u prvom kvartalu, najnovija fleš procena je da će iznositi 4,3%, iako je prvobitno bilo planirano 3,9%.

Vučić: Nisu poskupele ključne stvari

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se Srbija boriti da drži pod kontrolom inflaciju, ali ne urušavajući fiskalni sistem. Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara šta je u Srbiji sve poskupelo, rekao da su poskupele različite stvari čim je inflacija 9 odsto, ali je istakao da ključne stvari nisu poskupele i da se time čuva socijalni mir. “Borićemo se da držimo pod kontrolom inflaciju na svaki mogući način ali ne urušavajući naš fiskalni sistem”, rekao je Vučić. Dodao je da je najlakše smanjiti PDV, ali je postavio pitanje šta ćemo da radimo za godinu dana. Ocenio je da ljudi koji su dobronamerni i fer to odlično razumeju.

Tagovi:
Pročitajte još: