fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Raspisan Javni poziv za nabavku novih mašina i opreme za primarnu stočarsku proizvodnju

aktuelno

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je Javni poziv za podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje u stočarstvu koji će trajati do 2. oktobra 2023. godine. Podsticaji obuhvataju investicije u: nabavku novih mašina i opreme za pripremu, distribuciju i skladištenje koncentrovane i kabaste stočne hrane, manipulaciju i distribuciju čvrstog, polutečnog i tečnog stajnjaka, nabavku novih mašina i opreme kojom se štiti dobrobit životinja, vaganje, usmeravanje i obuzdavanje životinja, proizvodnju konzumnih kokošijih jaja, pčelarstvo, mužu, držanje, odgoj i tov živine, precizirano je na sajtu Ministarstva.

Orlić opoziciji: Zahtev za vanredne izbore biće prihvaćen sa oduševljenjem

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je danas da će inicijativa dela opozicije o vanrednim parlamentarnim izborima biti prihvaćena sa oduševljenjem i da će im odgovor na taj zahtev stići u najkraćem mogućem roku. Obavestiću nadležne organe o tom zahtevu – Vladu Srbije, predsednika, i dobiće odgovor u najkraćem roku, možda i za 30 dana, rekao je Orlić na konferenciji za štampu u holu Skupštine, nakon što je opozicija sa istog tog mesta najavila da će blokirati rad parlamenta i zatražila održavanje parlamentarnih izbora.

Prijave za korišćenje Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju još 10 dana

Javni poziv startap kompanijama u Srbiji za korišćenje Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju završava se 15. septembra, a pravo učešća imaju sve startap kompanije (u skladu sa Zakonom o inovacionoj delatnosti i internim aktima naučno-tehnoloških parkova) u većinskom srpskom vlasništvu, ne starije od pet godina u momentu slanja prijave. Kako se navodi na sajtu Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, neophodno je da startap kompanija, ukoliko već nije postojeći član nekog od naučno-tehnoloških parkova, izabere naučno-tehnološki park kojem prirodno teži po svom sedištu i regionu/području i u slučaju izbora je u obavezi da postane član (puni/virtuelni) odabranog naučno-tehnološkog parka. Prednost u izboru imaju kompanije aktivne u oblastima definisanim kao prioritetnim u Strategiji pametne specijalizacije Srbije (4S).

Vesić pozvao građane da se prijave za priključke nelegalnih objekata

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić pozvao je danas sve građanke i građane koji žive u nelegalnim objektima da se prijave za priključenje na struju, grejanje, vodu i kanalizaciju što će, podsetio je, moći da učine u periodu od 15. septembra do 15. oktobra. Naveo je da je to omogućeno izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju, koje su urađene na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i dodao da se te izmene odnose samo na građane koji sa svojim porodicama koji žive u nelegalnim objektima, ali ne i na poslovne objekte niti na investitore. “Ovo je naša obaveza, kao države, da omogućimo ljudima da imaju osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na infrastrukturu što nema nikakve veze sa statusom objekta, odnosno ne prejudicira odluku o ozakonjenju jer se svi ovi objekti nalaze u procesu ozakonjenja”, rekao je Vesić gostujući na televiziji Prva.

Tagovi:
Pročitajte još: