Izdvajamo: Sekretar Basta – Reprezentacija u basketu spremna za Olimpijske igre

Sekretar Basta – Reprezentacija u basketu spremna za Olimpijske igre

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta posetio je danas reprezentaciju Srbije u basketu tri na tri na prepodnevnom treningu u sportskoj hali u Petrovaradinu. Prošlo je više od deset godina od kada je Fiba zvanično predložila da basket tri na tri postane olimpijski sport pa do danas kada će se te namere ostvariti, a najuspešniji reprezentativci imaće priliku da se bore za prve olimpijske medalje u Tokiju. „Naša ekipa je sigurno spremna. To su naši legendarni sportisti koji su do sada osvojili sve što se moglo osvojiti na svetskom nivou. Došli smo da ih podržimo pred Olimpijske igre – najveće svetsko takmičenje – odakle očekujemo da se vrate, i pored ozbiljne konkurencije, sa zlatnom medaljom“, istakao je sekretar Basta.

Do jeseni novi vrtić u Šimanovcima

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas radove na izgradnji objekta Predškolske ustanove „Vlada Obradović Kameni“ u Šimanovcima u opštini Pećinci, investicije vredne 280 miliona dinara, poručivši da će novi vrtić biti otvoren na jesen. „Šimanovci će dobiti novi moderan objekat koji će deci i osoblju ove predškolske ustanove obezbediti najkvalitetnije uslove za boravak, učenje i rad. Na taj način rešavamo višedecenijski problem imajući u vidu da su mališani iz ovog mesta do sada boravili u osnovnoj školi“, izjavio je Mirović.

Grenel: Počast herojima, spomen na srpske svete mučenike

Specijalni izaslanik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel čestitao je srpskom narodu Vidovdana, jedan od najvećih srpskih praznika. “Danas odajemo počast herojima. Na današnji dan 1389. godine započela je bitka protiv Osmanlija na Kosovu”, napisao je Ričard Grenel na Tviteru.

Počeli radovi na aerodromu Rosulje

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović simbolično je označio početak radova na izgradnji poletno-sletnih staza, signalizacije, rulnih staza i pratećih objekata na aerodromu Rosulje u Kruševcu. Novi aerodrom imaće dve poletno-sletne staze dužine 1.300 i 800 metara, i biće moguć prihvat aviona raspona krila od 12 do 24 metra. “Izgradnjom aerodroma “Rosulje” i izmeštanjem sa postojeće lokacije rešavamo pitanje aerodroma u blizini Kruševca, dok je sa druge strane veća vrednost za Kruševac i ceo ovaj region to što uklanjanjem starog aerodroma oslobađamo vrlo atraktivno zemljište u industrijskoj zoni za dolazak novih kompanija”, rekao je Momirović.

Aleksandar Jovičić podneo ostavku

Predsednik beogradske opštine Palilula Aleksandar Jovičić, koji je nedavno uhapšen, podneo je ostavku na tu funkciju. Jovičić je u tekstu ostavke naveo da je svestan da zbog situacije u kojoj se trenutno nalazi, njegov ostanak na mestu predsednika opštine može samo da bude otežavajuća okolnost za funkcionisanje opštine i na štetu građana.

Selaković: Snažna podrška Višegradske grupe evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković naveo je u Poljskoj da je sastanak šefova diplomatije Višegradske grupe i zemalja zapadnog Balkana bio izuzetna prilika da se još jednom potvrdi snažna podrška V4 evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, ukaže na potrebe nastavka reformi naših društava uz svo razumevanje onih prepreka koje se pred nama nalaze, a nisu bile pred državama članicama V4 kada su one pristupale EU. On je istakao da su Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, kada su pregovarale o članstvu u EU, tačno znale da, kada sprovedu određene reforme i obaveze, u tom momentu imaju i datum svog ulaska u EU, a da je to ono što zapadni Balkan danas nema.

Vučić u Kruševcu: Vidovdan je dan kada se sve vidi, ko je vera, a ko nevera

Predsednik Aleksandar Vučić položio je venac na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu i odao poštu svim srpskim ratnicima stradalim u oslobodilačkim ratovima. Obraćajući se okupljenim građanima, predsednik je poručio da se Srbija uzdigla iz poraza i da je danas slobodna i slobodarska zemlja u kojoj ne odlučuje niko drugi do njenih građana. “Danas je Vidovdan, kažu dan na koji se sve vidi, dan u kom prepoznate ko je vera, a ko nevera, dan koji predstavlja simbol veličine našeg naroda, dan koji je u našim porazima pokazivao koliko smo veliki, iako brojčano mali. Danas sam posebno srećan što se nalazim u Kruševcu, na 650 godina od osnivanja grada i što mogu da kažem da Srbiju i tada, kada su mislili da su je pokorili, nisu, jer je srpski duh nepokolebljiv, nepokoran i nikad nije ustuknuo”, istakao je predsednik.

Dačić: Ima prostora za ubrzanje evropskog puta Srbije

Predsednik Narodne skupštine Srbije, Ivica Dačić, pozvao je u Briselu na intenziviranje saradnje Narodne skupštine Srbije sa Evropskim parlamentom i ocenio da ima prostora za ubrzanje evropskog puta Srbije. Dačić je poručio da glavni impuls dolazi od nas samih i da smo svesni da može brže, ali prostor za veću efikasnost postoji i u okviru EU i Evropskog parlamenta.

Vujović obišla lokaciju za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Kruševac – Srnje“

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, nakon zajedničke sednice Vlade u Kruševcu kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obišla je lokaciju na kojoj će biti izgrađen Regionalni centar za upravljanje otpadom „Kruševac – Srnje“, na kojoj će se otpad tretirati po najvišim standardima. – Drago mi je što projekat izgradnje regionalnog centra za upravljanje otpadom dobro napreduje, i što je upravo usvojen Plan detaljne regulacije. Očekujem da će gradsko rukovodstvo u što kraćem roku prikupiti i ostalu potrebnu dokumentaciju, lokacijske uslove i građevinsku dozvolu, kako bi mogli da počnu radovi. Realizacijom ovog projekta, biće produžen projektovani „životni vek“ deponije gotovo do 2050. godine. Regionalni centar će, kad bude izgrađen, unaprediti kvalitet života građana Kruševca, ali i Ćićevca, Brusa, Blaca, Varvarina i Aleksandrovca, jer će sve ove lokalne samouprave tretirati otpad u ovom modernom centru – rekla je Vujović.

Brnabić uručena Vidovdanska nagrada u Kruševcu

Predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić uručena je Vidovdanska nagrada, najveće priznanje grada Kruševca. Uručenju nagrada na svečanosti u gradskoj upravi prisustvovali su srpski patrijarh Porfirije, direktor BIA Bratislav Gašić i ministarka pravde Maja Popović.