Izdvajamo: Sledeće godine za energetsku efikasnost domaćinstava 100-150 miliona evra

Sledeće godine sigurno će između 100 i 150 miliona evra biti uloženo u podizanje energetske efikasnosti i zamenu stolarije samo kod domaćinstava, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. “Minimum ulaganja u energetsku efikasnost mora godišnje u Srbiji mora da bude 150 miliona evra, da bi Srbija za pet godina smanjila potrošnju energije bar za 30 procenata”, rekla je ona prilikom posete kompaniji Ziđin u Boru. Dodala je da su ulaganja u energetsku efikasnost za Srbiju kao jedna nova elektrana koju ćemo graditi u narednih nekoliko godina. Takođe, ocenila je da će proces energetske tranzicije u Srbiji u narednom periodu izroditi investicije vredne 17 milijardi evra.

Odbor za profesionalnu etiku odbacio žalbu rektorke

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu priznao je da je postupak u predmetu doktorata ministra Siniše Malog bio nezakonit, pišu Novosti. Novosti navode da je ovaj Odbor rešenjem od 9. jula, koje je potpisao njegov predsednik Vuk Radović, odbacio kao nedozvoljenu žalbu rektorke Univerziteta u Beogradu Ivanke Popović protiv Naučno-nastavnog veća Fakulteta organizacionih nauka. Naučno-nastavno veće Fakulteta organizacionih nauka nije utvrdilo da je Siniša Mali napravio plagijat.

Petković: Skandalozni i sramotni grafiti UČK na igralištu

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, povodom pogrdnih grafita kojima je vandalizovano dečje igralište u Sušici, izjavio je da su grafiti skandalozni i sramni. “Skandalozni i sramotni grafiti UČK na dečjem igralištu u Sušici. Nastavlja se serija provokacija Srba na Kosovu i Metohiji, a ekstremisti osokoljeni antisrpskim delovanjem ne prezaju ni od čega, pa ni da zastrašuju decu”, napisao je Petković sinoć na Tviteru. Na dečjem igralištu u Sušici kraj Gračanice ispisane su poruke: “UČK” (OVK), “Albanija je ovde”, “Albansko polje” (igralište), “….š Srbiju”.

Otvoren Festival francuskog filma na Kosančićevom vencu 

Treće izdanje Festivala francuskog filma otvoreno je sinoć projekcijom filma “Francuska” u bioskopu na otvorenom na Kosančićevom vencu. Ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni izjavio je da je ideja Festivala francuskog filma da se filmovi prikazani na Kanskom festivalu prikažu i u Srbiji. “Tokom festivala imaćete prilike da vidite 12 filmova koji su bili u Kanskoj selekciji, poput večerašnjeg filma… Filmovi poput “Trijumfa” i “Zdravice” bili su u prošlogodišnjoj selekciji, ali se festival nažalost nije održao u svojoj pravoj formi, te ćete imati prilike da ih vidite ekskluzivno”, naveo je Falkoni. Direktor Kombank dvorane Igor Stanković naveo je da je Festival francuskog filma na pokrenut na inicijativu Francuskog instituta, koji podržava značajne stvari za kinematografiju u Srbiji.

Plenković najavio donaciju vakcina Srbiji i BiH

U još jednom u nizu apela građanima da se vakcinišu, premijer Andrej Plenković je najavio novu porudžbinu vakcina za dogodine, od kojih će kako je rekao, morati da doniraju Srbiji i BiH. “Mi ćemo naručiti vakcinu i za dogodine, moraćemo je i donirati u BiH, u Srbiji. Oni se svi mogu besplatno vakcinisati i štiteći njih štitimo sebe. Onda ćemo donirati i Africi i drugima, ukupno šest miliona doza”, rekao je Penković, a preneo je zagrebački portal „Index“.

Država će nastaviti borbu protiv mafije do kraja 

Ministarka pravde Maja Popović poručila je da će nadležni organi nastaviti borbu protiv mafije i da će se, kako je rekla, ići do zadnjeg člana organizovane kriminalne grupe. “Nadležni organi države Srbije će nastaviti borbu protiv mafije, neće nas zaustaviti određeni nezavisni mediji koji se trenutno bave glorifikacijom klanova protiv kojih se bore bezbednosne službe, tužilaštvo i sudovi ove zemlje”, rekla je Popović u Skupštini Srbije.

ABS održala prvi praktični seminar za instruktore A kategorije

Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije sprovela je danas prvi praktični seminar stručnog usavršavanja licenciranih instruktora za A kategoriju sa ciljem da se unaprede znanja iz upravljanja motocikala i mopeda i poboljša kvalitet obuke, kako bi se podigao nivo opšte bezbednosti u saobraćaju. Od ukupnog broja poginulih u saobraćaju devet odsto su motociklisti, što govori da obuka vozača A kategorije u Srbiji nije na odgovarajućem nivou i da seminarom “Dvotočkaši na poligonu” instruktori prvi put dobijaju praktičnu profesionalnu pomoć.

Vučić: Država napreduje pa pobeđuje i Telekom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je borba za prava prenosa Premijer lige bila prava tržišna utakmica u kojoj je Telekom pobedio i dodao da Telekom sigurno neće dobiti dodatne subvencije za prenos engleske lige. „Jeste, ja svaki dan sedim sa gazdama Aston vile, Totenhema, Liverpula i dogovaramo se kako da srušimo Đilasa i Šolaka. Oni su bastioni demokratije poznati u svetu, a naročito po poštenju“, rekao je Vučić upitan da prokomentariše teze da je prelazak Premijer lige na Arenu sport udar na demokratiju u Srbiji. Istakao je da je firma iz Luksemburga više novca ponudila u prvom krugu, ali je Telekom pobedio u drugom krugu. „Što se ljutite na konkurenciju? Zato što država neće da propadne, što ne možete da kupite zaposlene Telekoma da državna imovina bude uništena, a raste kapital nekima“, upitao je on.