Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izdvajamo: Spoljnotrgovinska robna razmena u prva četiri meseca 21,94 milijarde evra

aktuelno - trgovina

Republički zavod za statistiku saopštio je da je ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar–april ove godine iznosila 23.632,9 miliona dolara (23,6 milijardi dolara), što je manje za 0,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a izražena u evrima 21.944,7 miliona evra (21,9 milijardi evra), što je više za 3,3 odsto. Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, dok zemlje članice Evropske unije čine 59,7 odsto ukupne razmene. Izvezeno je robe u vrednosti od 10.399,9 miliona dolara, što je rast od 9,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezeno je robe u vrednosti od 13.233 miliona dolara, što je za 6,7 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine. Izvoz robe, izražen u evrima, imao je vrednost od 9.657,7 miliona, što je rast od 13,1 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Uvoz robe imao je vrednost od 12.287 miliona evra, što predstavlja smanjenje od 3,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U Leposaviću situacija mirna

U Leposaviću je trenutno situacija mirna, građani su ispred opštine, a jedna grupa je noć provela u dežurstvu. Ispred opštine se nalazi italijanski kontigent KFOR-a.

Rakić zahvalio KFOR-u; rudarima rudnika „Crnac” ugrožena egzistencija

Predsednik Srpske liste Goran Rakić zahvalio se glavnokomandujućem pukovniku američkog KFOR-a na ispunjenom obećanju da svoje snage razmesti na prilazima koji vode do centra gde se građani okupljaju i upozorio da su rudari rudnika “Crnac” ugroženi upadom specijalaca na sever Kosova i Metohije. Predsednik Srpske liste Goran Rakić obratio se okupljenim građanima koji i danas mirno protestuju ispred zgrade Opštine Zvečan. „Hvala im što su razmestili svoje snage na pet tačaka u gradu da bi sprečili ulazak specijalne jedinice policije da ne bi došlo do incidenta. Ovu priliku koristim da se zahvalim na razumevanju pukovnika, jer to nama puno znači. Kao što ste videli svih ovih dana, srpski narod nema problem sa vojnicima KFOR-a i ovu priliku koristim da pozovem sve građane da ukoliko je potrebna neka asistencija ili pomoć vojnicima KFOR-a da im budu na usluzi, jer su oni tu da zaštite ovaj narod koji mirno protestuje“ poručio je Rakić.

Lučić: Telekom lane ostvario prihod od 120 milijardi dinara, 11% više nego 2021.

Telekom Srbije je prošle godine, iako je ona bila veoma izazovna, zadržao i pojačao svoj razvoj što potvrđuju i prihodi od 120 milijardi dinara, koji su za 11 odsto veći u odnosu na 2021. godinu, izjavio je generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić. On je za današnji “Blic” rekao da su takvim finansijskim rezultatima doprinele i investicije koje su omogućile da se značajno unapredi kvalitet i pokrivenost mobilne telefonije, poput instaliranja više od 2.000 baznih stanica. “Naša optička mreža je prošla pored 1,35 miliona stanovnika i time smo Srbiju stavili u rang razvijenih zemalja. Ono što je posebno značajno jeste da smo prošle godine imali više od 100.000 novih korisnika televizije i interneta sto je fantastičan rezultat”, rekao je Lučić. Lučić je dodao da je Telekom imao najveći rast u segmentu TV korisnika koji je 1.651.000 što je više za 12,5 odsto kao i interneta gde je više od 1.500.000 korisnika i zabeležen je rast od osam procenata.

Tagovi:
Pročitajte još: