Izdvajamo: Srbija dobija još jedan rudnik, vrednost investicije 474 mil EUR

Srbija dobija još jedan rudnik, vrednost investicije 474 mil EUR 

Ministarstvo rudarstva i energetike izdalo je rešenje kojim se kompaniji „Zijin Mining“ odobrava izgradnja rudarskih objekata i izvođenje rudarskih radova za rudnik bakra i zlata Čukaru Peki. Ukupna vrednost investicija iznosi 474 mil EUR, saopštilo je resorno ministarstvo. Rudarskim projektom predviđena je godišnja proizvodnja od 3,3 miliona tona rude bakra i zlata, a eksploatacione rezerve iznose 36.990.000 tona rude. Otvaranjem ovog rudnika, koje je planirano u poslednjem kvartalu 2021. godine, Srbija će postati drugi proizvođač bakra u Evropi, posle Poljske, a njeno učešće u proizvodnji ove rude povećaće se sa sadašnjih pet na 18%.

Održana Akademija povodom 22. godišnjice bitke na Košarama

Povodom obeležavanja 22. godišnjice bitke na Košarama večeras je organizovana komemorativna akademija, a ministarka Darija Kisić Tepavčević poručila je da je vreme tišine o hrabrim junacima prošlost i da nas sećanje na 108 stradalih junaka vodi napred uzdignutog čela. Kisić je podsetila da je život za otadžbinu dalo 108 hrabrih vojnika i ističe da su iza njih ostali nedosanjani snovi, neostvarene ljubavi, nerođena deca, ponos i bol porodica. “Hvala vam što ste bili ponosni i kada se o vama ćutalo. U ime istorije i budućnosti Srbije to vreme tišine je bespovratno prošlo. Zato je njih 108 večeras sa nama, u našim mislima, sećanjima, u našim srcima i tako će uvek biti jer samo tako možemo napred uzdignutog čela”, naglasila je.

Brnabić: Svim srcem uz Vučića, nikad manje prostora za razgovor

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću želim svu sreću u današnjoj borbi i svim srcem i dušom sam u Briselu, poručila je premijerka Ana Brnabić uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine. U Briselu će se prvi put sastati predsednik Srbije i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, a Brnabić kaže da je danas izuzetno važan dan, ali i da nikada nije bilo manje prostora za pregovore. “Žao mi je što nisam u Briselu, svim srcem sam uz predsednika, neće mu biti lako, ima nemoguć zadatak i veliku odgovornost. Nikada nisam bila tako zabrinuta kao sada oko stabilnosti i bezbednosti na KiM”, rekla je premijerka.

NATO za jačanje odnosa sa Srbijom, podrška stabilnosti Zapadnom Balkanu

Lideri NATO poručili su u završnoj deklaraciji posle samita u Briselu da cene partnerstvo sa Srbijom i da bi jačanje odnosa Srbije i NATO bilo bi korisno za Alijansu, Srbiju i ceo region. “Podržavamo dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije i druge napore usmerene ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i pozivamo dve strane da iskoriste priliku i učestvuju u dobroj nameri u postizanju trajnog političkog rešenja”, ističe se u delu posvećenom Zapadnom Balkanu završnog saopštenja posle samita.

Vučić: Pozicija Srbije teška, čuvaćemo nacionalne interese

Pozicija Srbije je teška, ali nema te sile koja bi nas primorala da uradimo nešto protiv naših nacionalnih interesa, poručio je predsednik Srbije uoči sutrašnjeg nastavka dijaloga sa Prištinom u Briselu. On je rekao da Srbiju čekaju teški razgovori, ali da je pozicija Srbije snažna i čvrsta. “Ne mislim da treba Kurtiju da govorim bilo šta konkretno, nije on tu posebno važan već je važan onima u Beogradu koji su ga podržavali. On je bio idol i heroj mnogih u javnosti u Beogradu, zašto se sada ne jave svom prijatelju i objasne da ne bi trebalo da napada Srbiju i Srbe na takav način”, zapitao je Vučić i dodao da od Kurtija ne očekuje ništa, ali da ga interesuje šta će mu reći evropski predstavnici koji su bili supotpisnici Briselskog sporazuma.

Zobenica: Ubedljiva pobeda SNS na izborima za mesne zajednice u Novom Sadu 
Na juče održanim izborima za savete mesnih zajednica u Novom Sadu, Srpska napredna stranka je odnela ubedljivu pobedu, rekao je potpredsednik Izvršnog odbora SNS Damir Zobenica. “Četrdeset pet hiljada građana NS je izašla na izbore, što je apsolutni rekord. SNS je osvojio 39 od 42 mesne zajednice, što je 94 odsto”, rekao je potpredsednik Izvršnog odbora SNS. Naglasio je i kako smatra da ne postoje nezavisni kandidati, već da opozicija zna da ne može da izađe na izbore pod tim imenom.

Srbija postaje deo svetske logističke mape – Preko novosadske luke roba stiže širom sveta

Kompanije iz Srbije, regiona ali i EU, zahvaljujući novom konceptu vodnog transporta preko luke Novi Sad i Konstance do Džabel Alija u Dubaiju moći će da snabdevaju svojim proizvodima ceo svet, najavio je u Dubaiju Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije nakon sastanka sa predsednikom kompanije „DP World“ Sultanom Ahmedom bin Sulajemom, u čijem je vlasništvu novosadska luka. „Zahvaljujući DP World, Srbija postaje deo svetske logističke mape i jednog novog koncepta koji do sada nismo imali u Istočnoj i Centralnoj Evropi, a to je da ćemo kroz povezanost novosadske luke, preko Konstance imati fantastičnu vezu sa svetom“, rekao je Čadež.