Izdvajamo: U Beogradu postavljen Skajkliner, inovativni prečišćivač vazduha

U Beogradu postavljen Skajkliner, inovativni prečišćivač vazduha 

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine danas je u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu postavljen prvi uređaj za prečišćavanje vazduha “skajkliner”. Ovaj inovativni uređaj, koji će doneti efekat planinskog vazduha u srcu grada, za 24 sata prečišćivaće čak 180.000 metara kubnih vazduha. 

Joksimović: Ima uslova za otvaranje bar jednog klastera u junu

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović optimista je kada je reč o otvaranju bar jednog klastera u junu i kaže da je Srbija spremna za to. Joksimović je navela i da će Pregovaračka pozicija za poglavlje 15 – Energetika, koje je za nas predstavljalo veliki izazov, sutra biti usvojeno na Vladi Srbije i odmah prosleđeno EU.

Advokat napao kolegu posle sednice skupštine

Nakon sednice Skupštine Advokatske komore Beograda koja je juče održana, došlo je do fizičkog obračuna kada je advokat Aleksandar Cvijić fizički napao kolegu advokata Čedu Kokanovića, u kafiću preko puta Sava centra. Cvejić je jedan od članova Upravnog odbora Advokatske komore Srbija za čiji opoziv danas glasali beogradski advokati i kandidat za novog potpredsednika te komore, a Kokanović je jedan od vođa protesta advokata protiv Nacrta izmena Zakona o parničnom postupku (ZPP).

Palmer: Odlična i produktivna poseta Srbiji

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik za Balkan Metju Palmer izjavio je da Srbija može da računa da će SAD i njeni partneri iz EU dati podršku prosperitetu i mirnoj budućnosti regiona. On je na kraju višednevne posete Srbiji ocenio da je ona bila “odlična i produktivna”, objavila je ambasada SAD u Beogradu na Tviteru.

Obrazovanje je najveća investicija u našu decu

Ministar prosvete Branko Ružić poručio je da obrazovanje nije nikakav eksperiment kojim se možemo igrati, već je ono temelj naše budućnosti i najveća investicija u decu Srbije. Ružić je, otvarajući konferenciju „Za bolje obrazovanje – Preuzmi inicijativu”, u Naučno-tehnološkom parku u Nišu, rekao da su uspešno prevazilaženi svi problemi i izazovi u prosveti poslednjih godinu dana i da nijedan dan u obrazovanju nije propušten.

Mlade IT firme u Srbiji kreću putem “Nordeusa”

Uspeh srpske gejming kompanije “Nordeus”, koja je prodata za 378 miliona dolara, ohrabrio je mlade firme, koje od ideje mogu da stvore veliki kapital u kratkom vremenu. Iz američke kompanije “Tejk tu” kažu da ih je zapanjio kvalitet inženjerstva i talenat gejm dizajnera u Beogradu i Srbiji. Domaća IT zajednica pokrenula je različite projekte i fondove za mlade, da bi ih povezala sa međunarodnim igračima, i da bi uspeh srpskih kompanija učinili sistematskim. Osim projekta Digitalna Srbija, “Nordeus” je osnivač i Fonda za talente, koji će u početku raspolagati sa tri miliona evra.

 

Jovičiću određen pritvor do 30 dana

Viši sud u Beogradu odredio je pritvor predsedniku beogradske opštine Palilula i funkcioneru Srpske napredne stranke Aleksandru Jovičiću, koji se sumnjiči sa još sedmoro okrivljenih za omogućavanje nelegalne gradnje u toj opštini. Pritvor je određen i za D. V, dok je ostalih šestoro pušteno da se brane sa slobode, saopštio je Viši sud.