Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izdvajamo: U Srbiji važe isti propisi o nadoknadi troškova zbog otkazivanja ili kašnjenja letova kao i u EU

aktuelno

U Srbiji važe isti propisi kao i u Evropskoj uniji kada je reč o nadoknadi troškova zbog otkazivanja ili kašnjenja letova. Tako svi putnici čiji je let otkazan imaju pravo na naknadu štete, i to od 250 do 600 EUR u zavisnosti od udaljenosti odredišta. Prema ovim propisima, kada je let otkazan putnici imaju pravo da biraju između povraćaja novca, promene rute ili povratka. Svi putnici koji su obavešteni o otkazivanju leta manje od 14 dana pre polaska imaju pravo na odštetu. Međutim, ukoliko im bude ponuđeno preusmeravanje i stignu na konačno odredište sa zakašnjenjem do četiri sata, naknada može da im bude smanjena i za 50%. Kako je navedeno na sajtu Direktorata civilnog vazduhoplovstva, u slučaju da je let otkazan avio-kompanija je dužna da putniku ponudi jednu od dve opcije – preusmeravanje na drugi let ili povraćaj svih troškova. Avio-kompanija koja je otkazala let treba da ponudi putniku preusmeravanje na drugi let, prema sličnim uslovima prevoza što je pre moguće. Drugi let može biti i nekog kasnijeg datuma, ukoliko je to putniku prihvatljivo. Svi putnici čiji je let otkazan imaju pravo na naknadu štete.

Gašić održao sastanke sa ambasadorima inostranih zemalja akreditovanim u Srbiji

Ministar odbrane Bratislav Gašić održao je danas sastanke sa ambasadorima inostranih zemalja akreditovanim u Srbiji, povodom stupanja na novu dužnost. Gašić je na odvojenim sastancima razgovarao sa ambasadorima Narodne Demokratske Republike Alžir Fatahom Mahrazom, Republike Grčke Mariom Levanti, Države Izrael Jahelom Vilanom, Republike Indije Šubdaršini Tripati. Takođe, ministar se sastao i razgovarao sa ambasadorima Islamske Republike Iran Rašidom Hasanom Purom Baeijem, Republike Turske Hamijem Aksojem, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Edvardom Fergusonom, kao i sa šefom NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu brigadnim generalom Đampjerom Romanom.

Prvi upisni rok na Univerzitetu u Beogradu počinje danas

Prvi upisni rok na fakultetima Univerziteta u Beogradu (UB) počinje danas, 19. juna, prijavljivanjem kandidata, a završava se poslednjim danom upisa primljenih 12. jula. Kako je saopšteno sa UB, prijave kandidata za osnovne akademske, integrisane akademske i osnovne strukovne studije primaće se do 22. juna, a pojedini fakulteti proceduru prijavljivanja započeli su elektronski i pre zvaničnog početka roka. Prijemni ispiti na 31 fakultetu beogradskog Univerziteta biće organizovani u periodu od 24. do 28. juna. Rok za objavljivanje preliminarnih rang lista je 1. jul, od kada počinje da teče i rok za podnošenje primedbi.

Odalović: Porodice imaju pravo da znaju ko je ubio njihove najmilije

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je, posle preuzimanja posmrtnih ostataka tri srpska civila na prelazu Merdare, da njihove porodice imaju pravo da znaju ko je ubio njihove najmilije. Prema službenim evidencijama Komisije za nestala lica, kao nestalo u sukobima na KiM, vodi se 567 ljudi, a Odalović za RTS kaže da se u Prištini nalazi više od 300 tela neidentifikovanih osoba, među kojima je najmanje 90 ljudi srpske nacionalnosti. “To je ono što nas brine jer saradnja sa Prištinom, odnosno sa njihovom delegacijom u okviru radne grupe je već nekoliko godina u totalnom zastoju”, kazao je Odalović.

Tagovi:
Pročitajte još: