Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izdvajamo: Uskoro novi program pomoći privrednicima

aktuelno - privreda

Ministarstvo privrede će narednih dana objaviti Javni poziv za učešće u novom investicionom programu „Oporavak i razvoj”, namenjen privrednicima u Srbiji. Firmama će kroz ovaj program biti na raspolaganju krediti u vrednosti od 90 miliona evra. Novac je obezbeđen preko Evropske investicione banke i biće plasiran preko Fonda za razvoj Republike Srbije. „Privrednicima će na ovaj način prvi put biti dostupni dugoročni investicioni krediti sa rokom otplate od čak 12 godina, u okviru koje je grejs period do dve godine, pod povoljnom kamatnom stopom”, naglašava ministarka privrede Anđelka Atanasković. Najveći broj programa se sprovodi u saradnji sa Fondom za razvoj. U okviru programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022. Ministarstvo je opredelilo 350 miliona dinara bespovratnih sredstava. Reč je o kombinaciji bespovratnog novca, koji čine do 20 odsto investicije odnosno do 30 odsto za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i povoljnog kredita Fonda za razvoj, namenjenih za projekte proširenja proizvodnih kapaciteta.

Vučić: Ako najjača opozicija hoće izbore, ići ćemo na izbore

Ukoliko najjača opoziciona lista bude želela da ide na prevremene gradske izbore, mi smo spremni, izjavio je sinoć predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić i dodao da će to biti njegov predlog Predsedništvu i Glavnom odboru Srpske napredne stranke. To je, rekao je Vučić na TV Pink, njegovo odgovor na predlog lidera S SP-a Dragana Đilasa o novim izborima u Beogradu, koji je izneo u razgovoru prošle sedmice. “Smatramo da je logično da postoji neka pauza pa da idemo na izbore u martu, ali ako budu insistirali, mi nemamo problem da idemo i ranije na te izbore i to će biti moj predlog SNS-u”, rekao je Vučić.

Prezentacija energetskog atlasa regiona 11. maja u PKS

Institut za energetiku Jugoistočne Evrope (IENE), Privredna komora Srbije (PKS) i nacionalna berza električne energije SEEPEX 11. maja organizuju prezentaciju studije “Pregled i perspektive energetike Jugoistočne Evrope 2021/2022 / South East Europe Energy Outlook 2021/2022”, koju će održati predstavnici instituta IENE. Prezentacija će biti održana sa početkom u 12 časova u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu, saopštila je PKS.

Na prvom Festivalu zdrave hrane 25 proizvođača

Na prvom Festivalu zdrave hrane u Beogradu, predstavljeni su proizvodi koji su u potpunosti prirodni, zdravi i bez veštačkih sastojaka – šećera, aditiva, konzervansa, a na štandovima u Merkatoru može se degustirati urmolada, proteinske kuglice, klice, prirodni pudinzi koji su zamena za doručak, ceđeni sokovi, turšija od bundeve, začini u saksijama… Radni naziv festivala je „Stvarno zdravo“, što ukazuje na to da su svi izloženi proizvodi bez dodatog šećera, konzervansa, aditiva, emulgatora, odnosno ne sadrže ništa sem, kako kaže proizvođač Urmolade iz Aranđelovca, koji je i organizator festivala, Bojan Lilić. Lilić kaže da je trend zdrave hrane u porastu, međutim, primećuje da je i potpuno relativizovan.

Tagovi:
Pročitajte još: