fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Za drugi ciklus programa podrške inovacionim startapovima 750.000 evra

Aktuelno

U drugom ciklusu programa Fonda za inovacionu delatnost – programa akceleracije Katapult, učestvovaće 21 startap kompanija, a sredstva u iznosu od 750.000 evra obezbeđuju kroz partnersko finansiranje Vlada Srbije, Svetska banka i Evropska unija. Reč je o programu u okviru kog će inovativni startapovi dobiti bespovratna sredstva, kao i intenzivnu obuku koja uključuje mentorstvo i podršku kako bi razvili i poboljšali svoj posao i svoje proizvode i usluge ponudili i na globalnom tržištu, a u programu učestvuje najviše firmi iz IT sektora. Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović naglasila je danas na obeležavanju početka ovog programa, da je startap ekosistem jako bitan most između nauke i stvarnog život, ali i tržišta i zato je, kako je rekla, Ministarstvo posvećeno i vidi startap ekosistem kao izuzetno bitan deo društva. “Sa jedne strane okrenuti smo tome da negujemo izvrsnu nauku, ali podjednako nam je važan taj proces transfera tehnologije, proces razvoja inovacionog sistema i naravno proces razvoja startap kompanija”, rekla je Begović.

Vučić: Građani mogu da budu sigurni u banke koje rade uz dozvolu NBS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da banke u Srbiji sprovode striknu superviziju i da građani mogu da budu sigurni u banke koje rade uz dozvolu Narodne banke Srbije. “Očigledno je šta se tu dogodilo, oni su jedna od ključnih banaka za startapove i davali su fiksne kamatne stope na velike svote, u turbulentnim vremenima. To je velika kriza ne samo u SAD. Vidim da ministarstvo finansija SAD radi na posvećen i ozbiljan način da ne bude većih problema i posledica, ali problema ima. Vidim i da se Ruši Sunak bavi time da spasava britansku filijalu”, rekao je Vučić.

Pokret socijalista: Očekujemo da ministar Basta podnese ostavku

Pokret socijalista (PS) saopštio je da očekuje da ministar privrede Rade Basta podnese ostavku, posle izjave da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji. “Pokret socijalista je pouzdan i hrabar saborac SNS-a, ali neće nikada oćutati, niti podržati novu Zoranu Mihajlović, makar se ona zvala i Rade Basta. Sada kada nam je potrebno jedinstvo, Basta traži da se Vlada Srbije javno deli po pitanju njegovog zalaganja za pridruživanje nelegalnim sankcijama Ruskoj Federaciji”, navedeno je u saopštenju.

Dostignut najviši nivo deviznih rezervi NBS od 2000. godine

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju februara 2023. godine iznosile su 21.196,2 miliona evra što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca od kada se prate podaci na ovaj način, od 2000. godine. U toku februara bruto devizne rezerve povećane su za 282,9 miliona evra, navodi se u saopštenju NBS. Na ovom nivou deviznih rezervi, kako navode, “obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 173 odsto i 5,6 meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama”. “Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i dr.) takođe su zabeležile najviši nivo krajem meseca od kada se mere na ovaj način i na kraju februara iznosile su 17.296,1 milion evra. U odnosu na januar bile su više za 327,2 miliona evra”, navodi se u saopštenju.

Tagovi:
Pročitajte još: