fbpx
10°C
Clear sky

Izdvajamo: Za uštedu kilovata veću od 5 do 20%, popust 15 odsto

aktuelno - struja

Vlada Srbije preporučila je EPS-u da domaćinstvima obračuna popust za električnu energiju od 15 do 30 odsto i time umanji račune, počev od oktobra i zaključno sa računom za mart 2023. Iz vlade je saopšteno da će popust od 15 odsto imati domaćinstva koja umanje potrošnju električne energije za pet do 20 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, dok će domaćinstva koja umanje potrošnju za 20 do 30 odsto imati pravo na popust od 20 odsto na račun za električnu energiju. Najveći popust od 30 odsto imaće domaćinstva koja umanje potrošnju električne energije više od preko 30 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. Na ovaj način će građani koji sopstvenom štednjom umanje iznos računa za električnu energiju, dobiti dodatni popust na taj račun, u procentima prema navedenoj formuli.

Momirović: Za energetsku stabilnost borimo se na Dunavu

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nedavno je potpisalo sporazume sa resornim ministarstvima u Bugarskoj i Bosni i Hercegovini, koji podrazumevaju zajedničke hidrotehničke i bagerske radove na uređenju kritičnih sektora za plovidbu na Dunavu i Savi, a resorni ministar Tomislav Momirović sledeće nedelje obići će naše radnike u Bugarskoj. U prvoj polovini naredne sedmice naši brodovi stižu na prve kritične tačke u Bugarskoj, gde će početi interventni bagerski radovi, podsetio je Momirović i dodao da se za energetsku stabilnost i funkcionisanje srpske industrije u narednih mesec dana borimo na Dunavu.

U oktobru počinje gradnja optičkih trasa ka ruralnim sredinama

Drugi dan #Digital2022, regionalne konferencije o digitalnim tendencijama, otvorio je Milan Dobrijević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koji je naveo da je prioritet za ovo ministarstvo da se sa optičkom mrežom stigne do najudaljenijih predele Srbije. “Sada možemo skoro i svečano najaviti. Prvi ugovor za izgradnju je zaključen, posle 3 godine priprema. I u oktobru ćemo početi sa izgradnjom prvih optičkih trasa ka ruralnim predelima. Šta ćemo uraditi konkretno? Doći ćemo do najruralnijih sela. A sa “bek bonom”, sa optičkom mrežom, imamo projekat za koji smo obezbedili kredit kod EBRD-a od 118 miliona evra. Dodatno smo od Evropske komisije dobili grantove, nepovratna sredstva u iznosu od 34,7 miliona evra”, saopštio je Dobrijević.

RGZ adekvatno reagovao tokom sajber napada

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je da je Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija potvrdilo da je ova institucija adekvatno reagovao tokom nedavnog sajber napada i da su podaci u bazama katastra bezbedni. Ministarstvo je, navodi se, 8. septembra obavilo vanredni inspekcijski nadzor u Republičkom geodetskom zavodu povodom bezbednosti baza podataka katastra tokom sajber napada, koji se dogodio u junu ove godine. “Tokom inspekcijskog nadzora potvrđeno je da je RGZ adekvatno postupio, u uslovima intenzivnog sajber napada, i da je svojim pravovremenim delovanjem zaštitio podatke o imovini građana koje se nalaze u bazama podataka”, navode iz RGZ.

Tagovi:
Pročitajte još: