Izdvajamo: Značajan napredak Srbije u oblasti inovacija

Srbija je ostvarila značajan rast od skoro 30 odsto u poslednje tri godine u oblasti inovacija, objavljeno je u poslednjem izveštaju Evropske komisije o oceni inovacija (European Innovation Scoreboard), a saopštila Vlada Srbije. Prema tom izveštaju, u kojem se ocenjuju različite komponente inovacija na osnovu zvaničnih podataka, kao što su oblasti ljudskog kapitala, digitalizacija, inovativne privrede i drugi, rast Srbije je duplo brži od rasta država članica EU.

U Vojvodini nastavljen projekat ranog otkrivanja raka pluća

Pokrajinska vlada je pokrenula projekat ranog otkrivanja raka pluća, odnosno detekciju niskodoznim skenerom (LDCT), pomoću kojeg se mogu prikazati manje tumorske senke, koje nije moguće videti uobičajenim dijagnostičkim postupcima. U poslednjih deset godina, naime, broj novootkrivenih slučajeva karcinoma pluća u Vojvodini povećan je za 12 odsto pri čemu je rak pluća najzastupljeniji tumor kod muškaraca, a drugi je po učestalosti kod žena. Projekat koji je pokrenula Pokrajinska vlada sprovodi se na Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Ministarstvo: Novi kontejneri i kante za 34 grada i opštine

Ministarstvo zaštite životne obezbedilo je 3.225 kanti i 2.940 kontejnera za sakupljanje i reciklažu otpada, koji će biti dodeljeni javno-komunalnim preduzećima u 34 grada i opštine. To će doprineti da lokalne samouprave, koje su na javnom pozivu prijavile potrebu za ovom opremom, budu čistije i uređenije, saopšteno je iz Ministarstva zaštite životne sredine. Vranje je prvi grad u koji je juče stigla potrebna oprema, a novi kontejneri i kante će u narednom periodu biti dostavljeni i Beloj Crkvi, Arilju, Prijepolju, Boljevcu, Novom Pazaru, Gornjem Milanovcu, Žitištu, Novoj Varoši, Bosilegradu, Kragujevcu, Zaječaru, Novom Kneževcu, Priboju, Požarevcu, Staroj Pazovi, Valjevu, Kraljevu, Kniću, Loznici, Negotinu, Sjenici, Topoli, Somboru, Žitorađi, Bujanovcu, Smederevu, Srbobranu, Irigu, Kikindi, Nišu, Brusu i Temerinu.

Gojković u Temišvaru otvorila izložbu Matice srpske

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sinoć je u Nacionalnom umetničkom muzeju u Temišvaru otvorila izložbu “Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske”. “Posebnu vrednost ovom kulturnom događaju daje činjenica da će publika moći da vidi deo fonda Galerije, čije je sedište u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture 2022. godine, kao i to što se izložba odigrava u Temišvaru, koji će ovu prestižnu titulu poneti u 2023. godini“, rekla je Gojković.

Putevi Srbije: Za vikend kroz Srbiju prošlo 740.776 vozila

Tokom proteklog vikenda (23-25. jul) autoputevima u Srbiji prošlo je ukupno 740.776 vozila, saopštilo je Javno preduzeće “Putevi Srbije”. Kako se navodi, ostvareni prihod od naplate putarine iznosi 385.795.773,01 dinara, što je u odnosu na prošlu godinu više za 63,75 odsto, a u odnosu na 2019. ovo povećanje iznosi 16,30 odsto.

Vučić danas sa mladim sportistima iz kampa “Srbija te zove”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primiće danas mlade sportiste sa Kosova i Metohije, iz Republike Srpske i iz dijaspore, učesnike kampa “Srbija te zove 2021”. Prijem će biti organizovan u podne u Palati Srbija, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Smanjenje potrošnje energije za 40 odsto nacionalni cilj

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u Vrbasu, gde je potpisan ugovor o rekonstrukciji Osnovne škole “Svetozar Miletić” i četiri vrtića, da će nakon završetka radova u ovim objektima računi za električnu i toplotnu energiju biti znatno umanjeni, a ukupna emisija ugljen-dioksida smanjena za 40 odsto, odnosno za oko 400 tona godišnje. U Vrbasu će se realizovati projekat vezan za energetsku efikasnost u četiri predškolske ustanove i jednoj školskoj ustanovi, te će, prema rečima ministarke Mihajlović, ovi objekti biti energetski efikasni.

PKS: Maliciozne poruke sa lažnog komorskog domena

Privredna komora Srbije upozorila je danas svoje članice da je u toku širenje netačnih informacija putem elektronske pošte sa lažnog komorskog domena pks.co. Kako se navodi u saopštenju PKS, u pitanju je maliciozna poruka koju treba obrisati bez otvaranja sadržaja. PKS je preuzela sve neophodne aktivnosti u skladu sa zakonskom regulativom kako bi se pronašli odgovorni.

Krizni štab dozvolio održavanje poljoprivrednog sajma u NS

Republički Krizni štab odobrio je organizovanje sajamskih manifestacija Novosadskom sajmu u septembru pa će biti održani poljoprivredni, te sajmovi lova, ribolova i ekologije. Novosadski sajam saopštio je da je dozvolu Kriznog štaba Vlade Srbije dobio za period od 18. do 24. septembra. Krizni štab dozvolu je dao uz zahtev da se primene svi protokoli poput onih na festivalu Exit nedavno održanom u Novom Sadu. Uslovi za izlagače i posetioce biće digitalni zeleni sertifikat, potvrda o vakcinaciji ili preležanom KOVID-u 19, negativan brzi antigenski ili PCR test, navodi Novosadski sajam.

Kancelarija za KiM finansira uređenje puta u Velikoj Hoči

Na zahtev meštana i opštine Orahovac, u toku je uređenje puta ka seoskom groblju i crkvi u Velikoj Hoči, sa izgradnjom i parkinga i pristupnog stepeništa, koje finansira Kancelarija za KiM, naveo je na Fejsbuku direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. “Ovaj put ne vodi samo do groblja, nego i ka crkvi Svetog Nikole, najstarijoj crkvi u selu, koja se prvi put pominje 1282. i 1309. godine u poveljama Kralja Milutina”, naveo je Petković.