Izložba za ljubitelje prirode i Dunava

Povodom Svetskog dana voda u ponedeljak 26.marta će se u Narodnoj biblioteci „Miodrag Borisavljević“ i Galeriji „Meander“ održati zanimljiv i do sada u Apatinu neviđen dupli program ove vrste posvećen očuvanju voda i planete zemlje. Organizator, Udruženje građana „Apatinska plovarica“ u saradnji sa Kulturnim centrom je za moto ove manifestacije odabrao pitanje: „Ko tu koga bolje čuva. Mi vode,ili vode nas..“ Za 18 sati u biblioteci je planiran početak predavanja sa temom „Rezervat biosfere Bačko Podunavlje“ na kojoj će ovu temu predstaviti priznati stručnjaci iz ove oblasti, Boris Erg odličan poznavalac Bačkog Podunavlja, dr Biljana Duška Dimović direktor Svetskog fonda za prirodu WWF.

Zbog geografskog položaja Apatina, koji je u srcu ovog prirodnog dobra tema je posebno interesantna, za sve naše sugrađane koji vole prirodu, Dunav, svoj grad I okruženje. Biljana Panjković, direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, govoriće o svetskom značaju Rezervata Bisofere, a Duška Dimović direktorka WWF Srbija a na temu „Lokalne zajednice i Rezervat Biosfere“.

Sat vremena kasnije će u Galeriji „Meander“ biti otvorena izložba slika Borisa Erga sa dunavskim motivima pod nazivom „Trag u vodi“. Ova izložba je sad prvi put u Apatinu što je bila velika autorova želja s obzirom da je on godinama živeo i radio u ovoj sredini, a veći deo tih slika je i nastao u okolini Apatina. Poseban pečat ovoj izložbi će dati makete brodova Mišike Molnara koje se na ovaj način zvanično predstavljaju Apatincima. Među izloženim maketama su verne kopije motiva sa Dunava, poput poslednje vodenice i brodova prepoznatljivih Apatincima. Tek tu među slikama Borisa Erga i maketama Mišike Molnara posetilac postaje svestan neraskidive vezanosti čoveka i reke, neprolaznosti pravih vrednosti u vrtlogu života.

Izvor: Radio Dunav