IZMEŠTANJE POBEDNIKA JE PRIVREMENO: Sutra počinju radovi na njegovoj rekonstrukciji, a evo KOLIKO ĆE KOŠTATI

Oštećenja bronzane skulpture, njene veze sa plintom i kamenim postamentom su utvrđena još 1989. godine i dat program mera za sanaciju i konzervaciju.

Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu je 2016. godine na zahtev Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda dao ekspertsko mišljenje o stanju spomenika “Pobednik” na Beogradskoj tvrđavi sa predlogom potrebnih mera zaštite. Mišljenje je dato na osnovu svih prethodnih istraživanja, zatečenom stanju spomenika, novim geodetskim merenjem i geomehaničkim ispitivanjima tla.

Zaključak je da naginjanje spomenika “Pobednik” predstavlja proces koji i dalje traje, da se radi o relativno sporom procesu koji ne pokazuje znake smirivanja i zaustavljanja, da prethodna intervencija na statičkoj stabilnosti nije dala rezultat jer su šipovi ostali u mekom nasipu.

U periodu od 35 godina, za koji postoje podaci, horizontalno pomeranje na visini postolja figure se povećalo za 30 odsto.

U projektu izvedenog stanja sanacije i konzervacije spomenika “Pobednik” 1991. godine, navedeno je da je sanacija oštećenja ograničena i svedena na čišćenje, zapunjavanje pukotina i zaštitu, što je i urađeno.

Rekonstrukcija Pobednika

Tanjug/Dragan Kujundžić

Prema rečima Nevenke Novaković, prava sanacija ovog dela spomenika zahteva zamenu kamenih blokova ispod nogu “Pobednika”, demontažu bronzane skulpture i obnavljanje veza između postamenta i skulpture.

– Do naginjanja spomenika došlo je pre svega zbog njegove velike težine i postavljanja na nekonsolidovanom nasipu. Prvo krivljenje spomenika zabeleženo je odmah nakon njegovog postavljanja 1928 godine i traje sve do danas – kazala je Novaković i dodala da su 1996. godine vođeni radovi na statičkoj sanaciji da bi se zaustavilo pomeranje spomenika ali je taj posao loše urađen i naginjanje se nastavilo.

Kako kaže, na “Pobedniku” postoje rupe od gelera zbog burne istorije Beograda, ali i pukotine na stopalima kroz koje prodire voda u samu skulpturu.

– Nema ništa štetnijeg za sve spomenike od vode, jer ona tokom zime mrzne. Led ima drugačiju zapreminu i dolazi do pucanja veza i širenja pukotina. Korodirale su veze između postolja i stuba na kojem se nalazi skulptura što predstavlja najveći problem za spomenik u celini”, kazala je Novaković i dodala da na križnom postolju spomenika postoje brojna oštećenja i da je kamen veoma raspadnut.

– Čelični elementi su potpuno korodirali i to je razlog zašto moramo da demontiramo skulpturu – kaže Novaković i dodaje da je izmeštanje skulpture “Pobednika” samo privremena.

Pobednik

Tanjug/Dragan Kujundžić

Intervencije na postolju i stubu spomenika, prema njenim rečima, zahtevaju konsolidaciju fuga i zamenu kamenih blokova u kružnom postolju koji su do te mere oštećeni da nemaju finkcionalnu nosivost.

Skulptura “Pobednika” biće prebačena u radionicu-atelje vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevo.

Kuzmanović napominje da će prvo izvršiti detaljan uvid koji podrazumeva otvaranje skulpture.

– Suguran sam da ćemo menjati unutrašnju strukturu skulpture koja predstavlja kostur i nosioca spomenika u statičkom smislu. Nakon toga zamenićemo i sanirati delove skulpture koji su veoma oštećeni. Najveći izazov za nas biće zamena unustrašnje konstrukcije skulpture koja će biti sastavljena od nerđajućeg čelika”, kazao je Kuzmanović i dodao da će upravo od unutrašnje konstrukcije zavisiti stabilnost celog spomenika i njegova otpornost na jake udare vetra i druge meteorološke izazove.

Skulptura “Pobednika” će biti skinuta za 60 dana i nakon rekonstrukcije u trajanju od četiri meseca biti vraćena na Kalemgdan.

Kuzmanović kaže da ima četiri asistenta u radionici koji će mu pomagati u rekonstrukciji skulpture.

U vreme kada je spomenik postavljan graditeljima nisu bile dostupne legure koje mi poznajemo danas. Verujem da je unutrašnja konstrukcija od običnog gvožđa prilično načeta jer je voda godinama ulazila u unutrašnjost spomenika što je dovodilo do različitih procesa. Naš zadatak je da to popravimo – kazao je Kuzmanović i dodao da se skulptura drži na šipovima koji su prilično oštećeni.

Rekonstrukcija spomenika neophodna je zbog mogućnosti daljeg naginjanja i eventualnog pada usled jačeg nevremena.

Spomenici

Tanjug/Dragan Kujundžić

Olivera Vučković direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kazala je da je rok za završetak radova šest meseci i da je grad Beograd za rekonstrukciju i restauraciju “Pobednika” opredelio 26 miliona dinara.

Preuzeto: Srbija Danas