Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Javni poziv zainteresovanim za učešće u projektu

Javni poziv

Opština Kula u okviru projekta unapređenja rađanju i podrške porodici sprovodi još jednu u nizu aktivnosti koja je namenjena podršci porodicama koje odgajaju decu u usklađivanju porodičnih i poslovnih obaveza i snižavanja psihološke cene roditeljstva.

Kroz projekat se osniva ON LINE SERVIS za podršku porodicama u obavljanju različitih poslova održavanja domaćinstva, popravki, održavanja okućnice i dvorišta, kućnih poslova (pranja veša, peglanja, spremanja) kao i poslova čuvanja dece i podrške deci u učenju.

Servis je zamišljen kao on line baza – katalog svih ljudi koji pružaju slične usluge u celoj opštini Kula u kojem će biti prikazana ponuda i kontakti izvršioca posla sa opisom kvalifikacija i ponudom usluga koje vrše. Na taj način će svakoj porodici biti moguće da angažuje profesionalnu podršku za svoju porodicu na siguran i dostupan način, a svakome ko pruža ove usluge biće omogućena besplatna reklama i pristup klijentima. Servis će biti stalno dostupan kao on line baza odnosno sajt na kome će biti stalno ažurirani podaci.

Ukoliko ste nastavnik, učitelj, vaspitač, student koji ima potrebu za dodatnim poslom i zaradom u radu sa decom, ukoliko imate potrebu i veštine da dodatno zaradite i radite kao kućno osoblje na poslovima održavanja domaćinstva, košenja, popravki, i sličnih usluga prijavite se kako bi bili ulistani u bazu pružalaca usluga i obezbedili sebi tržište za dodatnu zaradu i priliku za angažovanje.

PRIJAVE SE PRIMAJU PTUEM TELEFONA 065/ 241-24-97 svakog radnog dana od 08-14 časova pozivom ili putem sms poruke. Potrebno je da dostavite svoje kontakt podatke i naznačite koji je posao koji nudite, te će Vas zadužene osobe kontaktirati za dalje korake u upisivanje u on line servis. Period prijava je od 30. Oktobra do 10 novembra 2023. godine.

Kao odgovorna Opština Prepoznali smo da je neophodno sprovesti različite mere u cilju smanjenja psihološke cene roditeljstva olakšavanjem vođenja domaćinstva. Psihološka cena deteta je ekonomski nemerljiva kategorija, ona predstavlja subjektivni doživljaj ulaganja, ili uskraćenja, frustracije, odricanja, pre svega žene. Roditeljstvo je u Srbiji pretežno izjednačeno sa materinstvom i to intenzivnim materinstvom, što podrazumeva neupitno i ogromno iscrpljivanje žena/majki za svoje bližnje, za decu, supruga, domaćinstvo, a danas sve više i za ostarele roditelje i druge srodnike kojima je potrebna pomoć. Psihološka cena roditeljstva i prateći stres koje roditeljstvo izaziva su one ekonomski nemerljive kategorije koje često stoje iza odluka da se nema još jedno dete, odnosno iza nerađanja više dece. Psihološku cenu roditeljstva i porodice plaćaju očevi jer trpe društveni pritisak da budu hranioci u društvenim okolnostima kada je to sve teže ostvariti, te doživljavaju tzv. krizu maskuliniteta.

U mnogim zemljama poslovi u domaćinstvu znatno su olakšani postojanjem različitih servisa koji doprinose uštedi vremena i energije koji su potrebni da roditelji, posebno zaposleni, uspešno vode svoje domaćinstvo. Zahvaljujući toj uštedi energije i vremena, roditelji imaju daleko manji doživljaj opterećenja koje prouzrokuje podizanje i briga oko deteta, mogu više vremena da provode zajedno i kvalitetno, da se rekreiraju i sl. U našoj sredini, najveći teret ovih poslova ponovo pada na suprugu/majku, i eventualno na njene neformalne mreže podrške (rođake sa ženske strane).

Upravo u tom smislu se organizuje i ovaj program podrške roditeljstvu.

Tagovi:
Pročitajte još: