Jedna nova HIV pozitivna osoba registrovana u okrugu

Od početka 2017. godine registrovana je jedna nova HIV pozitivna osoba u Zapadnobačkom okrugu, tako da je broj onih koji su saznali da žive sa tim virusom u okrugu sada 37, rekla je za Radio Odžake dr Gordana Cvetić, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje Sombor. Ona je danas održala predavanje na temu prevencije HIV-a i AIDS-a u OŠ “Miroslav Antić” u Odžacima.

Predavanje za osnovce u Odžacima organizovao je Crveni krst Odžaci povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side. Tema obeležavanja tog dana ove godine bila je “Testiraj se na HIV, jer je važno da znaš”.

Testiranje je jedini način da se utvrdi da li je neko zaražen HIV-om i trebalo bi da bude sastavni deo brige o zdravlju svakog pojedinca.

U Zavodu za javno zdravlje Sombor moguće je dobrovoljno, poverljivo savetovanje i testiranje na HIV u toku cele godine.

– Savetovalište i testiranje na HIV ima svoju ulogu u ranom otkrivanju HIV pozitivnih ljudi, kako bi oni na vreme započeli lečenje. Savetovanje i testiranje je besplatno, poverljivo i anonimno, nije potrebna zdravstvena knjižica niti uput lekara. Kod nas u Zavodu radimo testiranja i na hepatitis B i C, to su sve polno prenosive bolesti – ističe dr Gordana Cvetić.

Crveni krst Odžaci je održao ovo predavanje u okviru kontinuirane edukacije mladih o prevenciji polno prenosivih bolesti, što je jedna od programskih aktivnosti te organizacije.

– Ciljna grupa su bili učenici sedmog razreda, koji iz biologije ove godine uče o HIV-u i na pragu su seksualnosti i ulaska u svet odraslih. Zato je važno da na vreme nauče kako da zaštite svoje zdravlje – kaže Ljiljana Mladenović, stručni saradnik Crvenog krsta Odžaci.

Ciljevi ovogodišnje kampanje povodom Svetskog dana borbe protiv side su podsticanje na testiranje osoba koje bi mogle biti u riziku, kao i podsticanje zdravstvenih radnika da nude rutinsko testiranje na HIV.

Izvor: Radio Odžaci