fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Jedno od retkih zdanja sačuvanih u prvobitnom obliku

Kapela Svetog Ivana Nepomuka

Od 1729. godine u sve zemlje kojima je vladala austrijska kruna došla je naredba sa dvora da se raširi kult svetitelja Ivana Nepomuka, koji je te godine kanonizovan. Ivan Nepomuk proglašen je zaštitnikom svete tajne ispovedi i zaštitnik od poplava i to odlukom pape Benedikta XIII, a prethodno je 1721. godine beatifikovan. Nepomuk je rođen u XIV veku, studirao je teologiju u Padovi i bio doktor kanonskog prava, a po poreklu je bio polu Nemac, polu Čeh. Službovao je i kao vikar nadbiskupa u Pragu i tokom života aktivno se zalagao za očuvanje autonomije crkve, zbog čega je naređeno njegovo pogubljenje. Najpre je mučen, a ubijen je tako što su ga bacili sa Karlovog mosta u Vltavu, po naređenju kralja Vaclava. Šekulisalo se da je ovo, pak, bilo naređenje zbog kraljeve ljutnje jer Ivan Nepomuk nije želeo da oda svetu tajnu ispovedi kraljice, u koju je kralj sumnjao da je neverna.

Kult svetitelja brzo se proširio po svim nemačkim i češkim zemljama. Postao je i zvanični zaštitnik Praga i Češke, mostova, reka, vodenica, ribara i davljenika.

Ipak, tek gotovo tri veka kasnije, počele su da niču kapele, crkve i slične građevine posvećene ovom svecu.

Tako je u Somboru, na mestu nekadašnje turske džamije, koja je prema predanju postojala pored Pašine kule, sagrađena kapela Svetog Ivana Nepomuka, i to usled zalaganja ondašnjeg komorskog administratora Franca Redla. Smeštena prekoputa današnje crkve Svetog Trojstva, izrađena je u rokoko stilu i visoka je 12 metara, ako se računa vrh krsta. Osnova je sazidana kao nepravilna elipsa, prema istoku sa zarubljenim delovima. Krov je u obliku kupole. Unutrašnja oltarska ništa ukrašena je u jonskom stilu, a dva zida obložena su mermerom, kao i pod. Drvena vrata još uvek imaju izvorne šare iz rokokoa. Pored ove kapele nalazi se Istorijski arhiv, odnosno negdašnja Krušperova palata.

Od 1948. godine ova kapela ima status zaštićenog spomenika kulture, a od 1991. se vodi i kao kulturno dobro od velikog značaja, i jedno je od retkih zdanja koje je sačuvano gotovo u prvobitnom obliku. Danas se u ovoj kapeli nalazi Galerija Jenea Višinke.

Tagovi:
Pročitajte još: